Könnygázzal oszlatta fel a zágrábi rendőrség a kormányellenes tüntetést

Könnygázzal oszlatta fel a horvát rendőrség csütörtök este azt az ezerfős tömeget, amely a kormány székházába próbált betörni, Jadranka Kosor miniszterelnök lemondását követelve. A Zágráb belvárosában álló épületet előzőleg lezárták, és speciális rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre.

A tüntetést a Facebook közösségi oldalon szervezték, a kedden tartott, akkor háromszáz embert mozgósító zágrábi megmozdulás mintájára. A tiltakozók kövekkel és üvegekkel támadtak a rendőrökre, akik végül könnygáz bevetésével oszlatták fel a demonstrációt. A hatóság később azt közölte, hogy tizenegy embert vettek őrizetbe a megmozduláson. Arról nem érkeztek információk, hogy voltak-e sebesültek az összecsapásban.

A demonstrálók a miniszterelnök és a kormány lemondását követelték, azt állítva, hogy a kabinet “gazdasági káoszba” jutatta az országot. Jadranka Kosor 2009 óta vezeti a zágrábi kormányt, miután elődje, Ivo Sanader korrupciós vádak miatt lemondott tisztségéről. Az EU-tagságra pályázó Horvátországot mélyen érintette a globális gazdasági válság, amelynek következtében nyolc éve nem látott csúcsra nőtt a munkanélküliség: a 4,4 millió lakosú országban több mint 330 ezer embernek nincs állása.

– Független Hírügynökség –