KÖLTSÉGVETÉS 2011 – Orbán: A megújulás költségvetése

Orbán Viktor a megújulás költségvetésének nevezte hétfőn a parlamentben a 2011-re benyújtott büdzsé tervezetét.

A miniszterelnök expozéjában azt mondta: a következő egy évben kell eldőlnie, hogy Magyarország képes-e kilábalni az adósságcsapdából, vagy legalább a csapda ajtaját “ki tudja-e feszíteni”. A kormányfő szerint ha Magyarország képes a gazdasági növekedést 3 százalék fölött tartani, a hiányt pedig 3 százalék alatt, ha a térség mutatói nem romlanak drámaian, akkor 2014-15-re 70 százalék alá lehet csökkenteni az ország eladósodottságának mértékét, amely jelenleg 80 százalék felett van. Orbán pozitívumként említette, hogy a költségvetési javaslat nem örökíti át az előző rendszert, hanem egy teljesen új adórendszert fogalmaz meg. A miniszterelnök expozéjában azt is leszögezte: tisztában van azzal, hogy a múlt haszonélvezőinek nem érdeke a közös siker. Ugyanakkor hozzátette: nem kell tőlük félni.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy egész Európában megújulási verseny zajlik. Mint mondta: ebben Magyarország nem áll rosszul, túl van már több olyan lépésen, amely más államokban “földindulást” indított el. Szerinte egy éve van az országnak arra, hogy ezt az előnyét beváltsa. Vagy ugyanis egy óriási hátrány – fogalmazott a kormányfő. Ez a hátrány pedig – tette hozzá – az ország hatalmas adósságállománya. Emlékeztetett arra, hogy 1998 és 2002 között az akkori polgári kormánynak sikerült 58-ról 53 százalékra csökkentenie a GDP-hez mért adósságállomány mértékét. Hangsúlyozta, hogy a 2002 után kormányzók óriási hiteleket vettek fel, amelyet jórészt korrupcióra és kiadásokra fordítottak. Orbán Viktor úgy látja: az elmúlt 8 esztendő ezen bűnéért valakiknek majd viselniük kell a politikai felelősséget.

A kormányfő elmondta, hogy az ország adósságállománya mostanra eléri a 20 ezer milliárd forintot. Csak 2010-ben 1200 milliárd forintot fordított az ország adósságszolgálatra – hangzott el. “Egy évünk van arra, hogy kitörjünk az adósságcsapdából, vagy kinyissuk a csapda ajtaját” – vélte a miniszterelnök. Ellenkező esetben – tette hozzá – veszélybe kerül az ország gazdasági, pénzügyi önállósága.

Orbán Viktor szerint Magyarországon az adórendszer eddig elhibázott volt. “Csalásra késztetett és csalásra adott lehetőséget” – fűzte hozzá. Mint hangsúlyozta: ezen kívül nem volt méltányos sem. Orbán álláspontja szerint mindezeknek köszönhetően vészes mértékűre növekedett a szürke- és a feketegazdaság aránya. A miniszterelnök kiemelte, hogy az új adórendszer ezen változtat, modellértékűnek minősítette azt, amely ” jutalmazza a teljesítményt, anélkül, hogy büntetné a sikert”.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek