KÖLTSÉGVETÉS 2011 – Domokos: Lehet még javítani a büdzsé tervezetén, át kell gondolni a véleményezés gyakorlatát

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint az idei költségvetési javaslat jobb, mint a tavalyi, de lehet még javítani rajta.

Domokos László a 2011-es büdzsé tervezetének általános vitájában szólalt fel hétfő este a Parlamentben. Megerősítette, hogy fontos számok és dokumentumok hiánya miatt az ÁSZ nem tudott teljes körű véleményt alkotni a javaslatról. Ez a probléma évek óta létezik, ezért kezdeményezik a véleményezés gyakorlatának átgondolását.

Az Állami Számvevőszék elnöke a költségvetési törvényjavaslat véleményezése kapcsán megjegyezte, hogy a hatályos szabályozás nem tartalmazza, meddig kellene megkapnia a szervezetnek a teljes előterjesztést és mennyi idő alatt kell arról véleményt alkotnia. Az ÁSZ évek óta jelzi, hogy hiányoznak a költségvetési törvény megalkotásának pontos szabályai és annak konkretizálása, milyen dokumentumok kellenek a parlamenti vitához. Ezek nélkül nehéz az ÁSZ-nak teljes körű véleményt alkotni – mondta Domokos László.

Hozzátette: a véleményezésük idején idén sem voltak még végleges tervszámok, egyes kapcsolódó törvénymódosítások tervezete is hiányzott, valamint a korábbiaknál szorítóbb volt a határidő. Ezek miatt a törvényalkotási munkához nyújtott számvevőszéki segítség szintje elmaradt az általuk várttól – mondta a szervezet elnöke. Beszélt arról is: át akarják gondolni a költségvetési tervezet véleményezésének gyakorlatát, módszertanát, de ennek sikeressége függ egyebek mellett az államháztartási vagy a számviteli törvénytől.

A 2011-es büdzsé tervezetéről az ÁSZ elnöke azt mondta: a javaslat jobb, mint a tavalyi, de lehet még rajta javítani. Az Állami Számvevőszék tevékenységének kezdete óta probléma, hogy nincsenek pontosan meghatározva az állami feladatok, és ez hatással van az egyes feladatok finanszírozására, a szervezeti struktúrára egyaránt. Nehéz tervezni és mérni így azt, hogyan hasznosulnak az egyes ráfordítások, a közbizalom megerősítéséhez is szükség lenne megfelelő tervezési rendszerre – közölte a költségvetési számok kapcsán.

Az ÁSZ idén nem foglalkozott a makropálya elemzésével. A központi költségvetés adóbevételi terveinek megalapozottságát az adatok hiánya miatt nem tudták értékelni teljes körűen, de pozitívum, hogy a tavalyi 96 százalékról 33 százalékra csökkent azon bevételek aránya, amelyekről nem tudtak véleményt mondani. A számok alapján úgy tűnik, a kiadások szerkezetében jelentős változást nem tervez a kormány 2011-ben, ugyanakkor az újraelosztás aránya összeségében 2 százalékponttal csökken, ami jelentős az ÁSZ szerint. Pozitívum az is, hogy a központi költségvetés adóssága nyolc év után jövőre várhatóan csökkeni fog. Domokos László a hosszú távú kockázatok között említette, hogy át kell később alakítani a kiadások szerkezetét, ha csökken majd a válságadók költségvetési hatása, és azzal együtt nem lesz bevételnövekedés.

Az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban az Állami Számvevőszék elnöke megjegyezte: az önkormányzatok tervezett támogatása és az átengedett személyi jövedelemadó összege jövőre 2,6 százalékkal kevesebb lenne az idei évhez képest, de a feladataik is csökkennek, átrendeződnek, ezzel a források összességében 4,5 százalékos növekedést mutatnak. Továbbra is javasolják ugyanakkor az önkormányzati feladatok finanszírozásának áttekintését – tette hozzá.

– Független Hírügynökség –

 További hírek a Magyarország kategóriából