Ők lettek az év orvosai

Három orvost tüntettek ki az Év orvosa, azaz az Astellas díjjal: Fábián Ferenc gyulai onkológust, Tóth Árpád Gábor gyõri belgyógyász-hematológust és Németh Lajos szekszárdi sebészt.

Õk, mint a Magyar Tudományos Akadémián kedden tartott ünnepélyes átadón többen is megfogalmazták: példát mutatnak arra, hogy nem csak szakmai tudásukkal, hanem emberségükkel is segítik a betegek gyógyulását.

Az Év orvosa díjat már harmadszor ítélte oda a neves egészségügyi szakemberekbõl, ismert személyiségekbõl álló zsûri. A kitüntetésre betegek ajánlhatták orvosaikat azzal, hogy leírták gyógyulásuk történetét. Az idei pályázatra csaknem 300 történet érkezett, a zsûri ebbõl 27-et válogatott a döntõbe. Az internetre felkerült történetekre pedig szavazni lehetett, ennek a több mint 8 ezer szavazatnak az alapján kapta meg az elsõ 3 helyezett az Astellas díjat.

Az egészségügynek száz baja van jelenleg, ezért is örömteli, hogy a betegek bizalma nem rendült meg az orvosaikban, megbecsülésüket jelzik a leírt történetek – mondta a díjátadón Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. “Tapasztalatból tudom, hogy jó orvos, csak jó ember lehet!” – gratulált a gyõzteseknek Medgyaszai Melinda az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Kökény Mihály az Országgyûlés Egészségügyi Bizottságának elnöke azt mondta: évente 160-170 millió orvos-beteg találkozó történik, 2 millió embert ápolnak kórházban. Ekörül a rengeteg eset közül többnyire csak az elenyészõ negatív kicsengésû történet kerül nyilvánosságra. Hozzátette: épp ezért öröm, hogy az Év orvosa pályázat kapcsán a sokkal nagyobb számban lévõ pozitív esetek is elhangozhatnak.

A díjátadón a kitüntetett orvosokat betegeik méltatták. Fábián Ferenc onkológusról gyógyult rákos betege azt mondta: csak az orvos szavai miatt nem adta fel. Németh Lajost betege szerint az “isten is orvosnak teremtette”, nem a tüneteket kezeli, hanem a betegséget gyógyítja. Tóth Árpád Gáborról betege azt írta: “Emberként bánt velem még akkor is, amikor vádaskodtam, vigasztalt, bátorított.”