Ők is voltak hasonló bajban

Devecser, Hernádszentandrás – Hazaérkeztek a hernádszentandrási önkéntesek, akik Devecserben segédkeztek.

A vörösiszap okozta katasztrófától szenvedő kisvárosban, Devecserben járt a napokban nyolc hernádszentandrási önkéntes, akik nagyon is átérezték a szerencsétlenül járt emberek sorsát, hisz nyáron, az árvíz idején ők kerültek hasonló bajba.

Most mi segítünk

– Amikor a mi házaink váltak lakhatatlanná, nagyon jólesett, hogy nem vagyunk egyedül. Elhatároztuk, hogy most mi segítünk másoknak, hisz láttuk a tévében, hogy Kolontáron és Devecserben sok családnak szinte mindene odaveszett – mondta portálunknak Bancsák Zoltán, az egyik hermádszentandrási önkéntes. – Az önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a falugondnoki buszt, ami nagy segítség volt. Devecserben valóban hatalmas a baj. A kisváros úgy néz ki, mintha valami horrorfilmet forgattak volna ott. Rettenetes. A házakon ott a másfél-kétméteres vörös sáv, ami jelzi, meddig ért a vörösiszap.

A helyi emberek pedig szinte szavakat sem találnak. Mind szomorúak, csüggedtek, nem tudják, mi lesz velük – folytatja a történetet Zoltán, majd hozzáteszi: az ő feladatuk a takarítás volt. Takarítottak utcákat, kerteket, udvarokat, de a munkának nem látták a végét. A földet 30-40 centiméter mélyen itatta át a mérgező iszap, és ahonnan már elszállították, oda újra és újra visszaszivárgott, vagy visszahordták a gépkocsik kerekei. A házak kitakarítása is lehetetlen feladatnak tűnt. Tökéletesek már soha nem lesznek, állapította meg szomorúan Zoltán.

Gyűjtenek

A hernádszentandrási önkéntesek egyébként a katasztrófavédelem átköltöztetésében is segédkeztek, ők ugyanis az operatív buszból áttették székhelyüket a helyi panzióba. Devecserben több száz önkéntes dolgozik még mindig, ha kell, takarítanak, ha arra van szükség, pakolnak, az asszonyok pedig főleg a konyhán segédkeznek.

– Nagyon jó érzés, hogy segíthettünk – mondja Zoltán –, igaz, nem tehettünk sokat, de ha csak egy kicsit is enyhítettünk a bajokon, már az is jó.

Hernádszentandrás még több segítséget szeretne nyújtani a devecserieknek. Gyűjtést szerveztek, és az önkormányzat is felajánl némi pénzt, hogy anyagilag is támogassák a katasztrófa sújtotta kisvárost. A Hernádszentandrásra érkező adományokból, bútorokból, ruhákból és élelmiszerekből pedig küldenek Devecsernek is.