Juttatások – RTL Híradó

Egy hónapon belül három javaslat. Az étkezési utalványokról és a többi adómentesen adható természetbeni juttatásoról van szó, amit a kormány elősször meg akart adóztatni, de most azt javasolják, hogy töröljék el az eddigi négyszázezres határt az így adható juttatásokra. Hogy lesz-e újabb javaslat, azt még nem lehet tudni, de az RTL Híradó által megkérdezett adószakértő szerint a mostani ötlet a jó ötlet.

Először még meg akarták adóztatni 2009-től a most még adómentesen adható természetbeni juttatásokat, például az étkezési utalványokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, augusztus 28-án azt mondta: a természetbeni juttatásokra, amik eddig nem viselték ezt a terhet, az egészségügyi hozzájárulás 11%-os terhét vetik ki.

Három héttel később Veres János pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány visszavonja ezt a javaslatot.

A kormány harmadik,a pénzügyminisztérium honlapján is megtalálható javaslata pedig az, hogy eltörlik az adómentesen adható természetbeni jutatások eddigi négyszázezer forintos felső határát is.

A Híradó által megkérdezett adószakértő szerint az utolsó döntés a jó döntés. Erdős Gabriella úgy vélekedett, hogy a változás inkább rugalmasságot fog eredményezni, mint a juttatások megnövekedését.

A négszázezer forintos határt ugyan eltörölnék, de a többi korlátozás megmaradna. Például továbbra is csak évente 69 ezer forint üdülési csekket, havonta pedig 12 ezer forint melegétkezi utalványt kaphatnak a dolgozók. De például internetre vagy számítógép vásárlásra többet költhetnek adómenetesen a munkavállalók. Persze csak akkor, ha erről megállapodnak a munkaadójukkal is.