Friss hírek

2009.05.14. 18:02

Kétkamarás Európai Parlamentet javasol Ján Slota pártja

<p>Kétkamarássá alakíttatná át az Európai Parlamentet (EP) Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja. A pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb tömörülése ezzel a javaslattal akar kampányolni a júniusi EP-választás előtt.</p>

Slotáék elképzelése szerint az EP-képviselők összlétszáma nem változna. A testület felét úgy választanák meg, mint eddig, vagyis a mandátumok a lakosságszám alapján oszlanának meg az egyes uniós tagállamok közt. A másik kamarában azonban valamennyi tagállamnak egyforma számú képviselője lenne - függetlenül attól, hány lakosa van az adott országnak.

Anna Belousovová ((Anna Belouszovová)), a Slota-párt alelnöke szerint egy ilyen kétkamarás modell a jelenleginél demokratikusabb lenne. A Szlovák Nemzeti Párt egyelőre ennyit árult el arról, miként reformálná meg az uniós törvényhozási gépezetet. Mint ígérik, további részletekkel szombati programkonferenciájukon rukkolnak elő.

Az EP-választások előtti kampány már az öt és fél millió lakosú Szlovákiában is beindult. Északi szomszédunknál június 6-án 13 európai parlamenti mandátum eloszlásáról dönthetnek a polgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!