Jutalom járt a legszebb karácsonyi rajzokért

A három első helyezett (balról): Fróna Lilla, Vadászi Vanda Edina és Mátyus Dorina
A három első helyezett (balról): Fróna Lilla, Vadászi Vanda Edina és Mátyus Dorina - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az Észak-Magyarország karácsonyi rajzpályázatának győztesei is nagy izgalommal várják a meglepetéseket hozó karácsonyt.

Büszkén álltak össze egy csoportképre kedden az Észak-Magyarország karácsonyi rajzpályázatának győztesei. Ők voltak azok a gyerekek, akik a legszebb alkotásokat küldték el szerkesztőségünkbe. Havas tájak, feldíszített karácsonyfák, betlehemi történet és erdei állatok karácsonya. Mindezek szerepeltek a győztes alkotásokon. A tehetséges gyerekek jutalmul vásárlási utalványt kaptak, melyet rajzeszközökre vagy játékokra költhetnek. A díjkiosztás után a győztesekkel beszélgettünk a közelgő karácsonyról.

– Bárány, Jézus, csacsi, József és Mária – sorolja a hatéves Mátyus Dorina, mi látható nyertes rajzán. – Azt a történetet rajzoltam le, amikor Jézus megszületett. Erről az óvó néni mesélt nekem, de Tiszadorogmán van egy betlehem, azt is megnéztük – meséli a kislány. Ő ugyanis a tiszadorogmai óvoda nagycsoportos óvodása.

Fotó: Budjos Tibor Fotó: Budjos Tibor ©

Lelkesen magyarázza, hogyan díszítették föl a karácsonyfát az oviban.

– Tettünk rá szaloncukrot, szép díszeket, gömb alakúakat, és közben szólt a zene. Szép lett az óvodai karácsonyfa, nagyon szép! Nekem nagyon tetszik! – újságolja Dorina. Azt is megtudjuk tőle, hogy az óvodai karácsonyi ünnepség csütörtökön lesz, és ha addig jól viselkednek a gyerekek, ajándék lesz a karácsonyfa alatt.

– Otthon is lesz karácsony – jut eszébe. – Szépen feldíszítjük a karácsonyfát, egy szép csillagot teszünk a tetejére. Én is készítek ajándékot. Rajzolok anyának, apának és a tesómnak, Barbinak – sorolja, majd határozottan hozzáteszi: az ajándékokat Jézuska hozza.

– Azt én nem tudom, hogy hogyan hozza, mert az titok, csak azt, hogy este, amikor szól a csengő, már ott van az ajándék a fa alatt. Szép a karácsony, mert az egész család együtt ünnepel – mondja végül Dorina.

Lackó és a mézes

Az otthoni karácsonyról Fróna Lillától tudunk meg többet, aki 8 éves, és a mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola diákja. Rajzán mutatja, ki mit csinál karácsony napján.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

– Apa díszíti a fát, én segítek neki. Lackó is segít, csak ő közben odament anyához a konyhába, mert megérezte a mézeskalács illatát. Mert anya süti a mézeskalácsot. A valóságban is így szokott történni. Anya meggyúrja a tésztát, mi pedig segítünk kiszaggatni a formákat. Aztán színes cukorral díszítjük a süteményt. A fele a fára kerül, a másik felét pedig megesszük. Nem várjuk meg, amíg megkeményedik, amint kihűlt, megesszük – árulja el Lilla, hogyan kell puha mézeshez jutni. Hozzáfűzi: – A karácsony a kedvenc ünnepem. A karácsony a szeretet ünnepe, és a szeretetben az is benne van, hogy ajándékokat adunk egymásnak.

Lilla titkos kívánságát is megosztja velünk. Szeretne egy sátrat, amit bent, a lakásban és kint, az udvaron is fel lehet állítani. Ő pedig rajzokkal lepi majd meg a családját.

Meglepetések

A felsős kategória győztese a 12 éves Vadászi Vanda Edina. Ő a Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulója.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Náluk igazán szép a karácsony, hiszen öten vannak testvérek, és meglátogatják a nagynénit, nagybácsit és a nagyszülőket is. Vanda saját szobájának az ablakát rajzolta le a pályázatra. Kint már sötét van, óriási hópelyhek hullanak az égből, és a fényes csillagok bekukucskálnak az ablakon.

– Otthon már megvan a karácsonyfánk. Szenteste közösen díszítjük fel. De én anyukámnak is szoktam segíteni, főleg a sütésben. A karácsony akkor izgalmas, ha az ajándék meglepetés. Van, amikor már tudjuk, hogy mit kapunk, de azért mindig van a fa alatt olyan ajándék is, ami igazi meglepetés. A legszebb pedig az, amikor mindenki együtt van. A szüleim, a testvéreim és a nagyszüleim is – sorolja Vanda.

Több száz rajz érkezett

Mint minden évben, az idén is meghirdettük karácsonyi rajzpályázatunkat. Több száz alkotás érkezett szerkesztőségünkbe, melyek közül szakértő zsűri, a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai választották ki a legszebbeket.

Megdicsérték a pályázó gyerekeket, hiszen színes, mozgalmas alkotásokat küldtek be, és változatos technikával dolgoztak. Dicséretet kaptak azok az iskolák és óvodák is, melyek évről évre gyönyörű alkotásokat küldenek be nekünk.

Lapunkban hamarosan megjelenik az a tabló, amin a nyertes gyerekek rajzaikkal szerepelnek majd.

Hegyi Erika