Jutalom a tűzveszélyre figyelmeztető buszutasoknak Kínában

Egy kínai busztársaság jutalmat ajánlott fel azoknak az utasainak, akik jelentik, ha valaki gyanús, vagy éghető folyadékot visz fel a buszokra – írta szombaton a China Daily című lap. A lépést egy 27 halálos áldozatot követelő júniusi busztűz után tették meg. A tüzet a nyomozás eredményei szerint egy 62 éves férfi okozta, aki a buszban szétlocsolt benzint meggyújtva ölte meg magát.

A Szecsuan tartomány fővárosában működő helyi busztársaság a sofőröket is utasította arra, hogy különösen figyeljenek azokra az utasokra, akik gyanús csomagokkal szállnak fel a buszokra – közölte az egyik buszsofőr a China Daily című lapnak nyilatkozva.

A lépést azután tették meg, hogy a szecsuani rendőrség nyilvánosságra hozta a 27 halálos áldozatot követelő, június ötödikei busztűz okait vizsgáló nyomozás eredményeit. A rendőrség szerint egy 62 éves férfi gyújtotta fel a reggeli csúcsforgalom alatt a zsúfolt járművet, amikor az a város központja felé tartott. A lángok 74 embert sebesítettek meg.

A férfi – a rendőrség közlése szerint – egy benzinnel teli műanyag vödörrel szállt fel a buszra a végállomáson. A tragédiát túlélő emberek elmondása szerint a jármű végébe ült férfi a busz padlójára öntötte az üzemanyagot, amit a nyomozás is megerősített. A nyomozók a férfi helyzetét elemezve arra jutottak, hogy nem akart elmenekülni.

A beszámolók szerint szerencsejáték-függőségben szenvedő férfi egy nappal a busztűz előtt közölte lányával, hogy “vége van”, és másoktól eltérő módon fog meghalni.