Juscsenko kitűzte az előrehozott parlamenti választás dátumát

Október 9-én kelt elnöki rendeletével Viktor Juscsenko államfő hivatalossá tette az ukrán parlament feloszlatását, és egyben 2008 december 7-ére tűzte ki az előrehozott választás dátumát. Aleksander Kvasniewski volt lengyel elnök durva hibának minősítette ukrán kollégája döntését.

Az ukrán Alkotmány vonatkozó cikkelyeire hivatkozva Viktor Juscsenko csütörtök reggel aláírta Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa feloszlatásáról szóló elnöki rendeletét. A dokumentum emlékeztet az ukrán Alkotmánybíróság szeptember 17-i állásfoglalására, amelynek értelmében a többségi koalíció megszűntnek tekintendő, amennyiben összetétele a többséghez szükséges létszám alá csökken. Ebben az esetben a képviselőtestületnek egy hónap áll rendelkezésre az új többségi koalíció megalakítására.

Miután ez az alkotmány és az államfő által kijelölt időpontig nem történt meg, Ukrajna elnöke – élve alkotmányos jogával – elrendelte az Ukrán Legfelsőbb Tanács megbízatásának idő előtti megszüntetését, és egyben december 7-ére kitűzte az előrehozott parlamenti választás dátumát.

Juscsenko szerda esti tévébeszédét követően – mikor is szóban bejelentette elhatározását – a kormánypárti Júlia Timosenko Tömb bejelentette, hogy csütörtökön megfontolják: megtámadják-e bírósági úton az államfő rendeletét. Korábban ugyanis számos politikus amellett foglalt állást, hogy az Alkotmány értelmében a parlament egy éven belül nem oszlatható fel.

A külföldi politikusok közül elsőként Alexander Kwasniewski véleményezte a rendeletet, aki durva hibának nevezte Viktor Juscsenko döntését. A volt lengyel államfő szerint a parlament feloszlatása nem eredményez majd lényeges változásokat, sőt könnyen az ukrán elnök bukásához vezethet.