Juscsenko hajlandó visszavonni a parlament feloszlatásáról hozott rendeletét

Bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandó felfüggeszteni az ukrán parlament feloszlatásáról szóló elnöki határozatát Viktor Juscsenko – ezt maga az elnök jelentette be pénteken, miután tárgyalt Viktor Janukovics miniszterelnökkel az Ukrajnában kialakult alkotmányos válság megoldásáról pénteken Kijevben. Juscsenko egyik feltétele, hogy alakítsák át a választási törvényt és állítsák vissza a március eleji arányokat a törvényhozásban.

Juscsenko elnök április 2-án rendelettel feloszlatta a parlamentet, és május végére választásokat írt ki. Azzal vádolta a kormányfőt és pártját, hogy az alkotmány megsértésével csábít át a koalícióba ellenzéki parlamenti képviselőket. A 11 ellenzéki átülésével Janukovics nagyon közel került ahhoz, hogy 2/3-os többséget szerezzen, amivel megváltoztathatta volna az alkotmányt, és az elnöki pozíciót is megszerezhette volna pártjának.

Az alkotmánybíróság immár negyedik napja tanácskozik arról, hogy törvényes volt-e a krízist kiváltó döntés, amellyel Juscsenko feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki.

A miniszterelnök és pártja az államfő lépését minősítette alkotmányellenesnek, és szembeszállt a rendeletével. Azóta nap mint nap a kormányfő több ezer híve tüntet a parlament feloszlatása ellen.

Miközben a két rivális egymással tárgyalt pénteken, több ezer tüntető gyűlt össze az alkotmánybíróság előtt. A szembenálló csoportokat rendőrségi kordon választja el egymástól. Az épületben a 18 bíró négy napja tanácskozik arról, hogy a kormányfő törvényesen oszlatta-e fel a parlamentet.

Korábban Juscsenko és Janukovics is közölte, elfogadja az alkotmánybíróság döntését.