Juscsenko az ukrán egységért mászott "Ukrajna tetejére"

Több mint ezer híve, munkatársa és beosztottja társaságában három évi szünet után újból megmászta Ukrajna legnagyobb hegycsúcsát, a Kárpátalja és Ivano-Frankovszk (Ivano-Frankivszk) megye határán magasodó 2061 méteres Hoverlát Viktor Juscsenko ukrán államfő.

Viktor Juscsenko még elnökké választása előtt szokássá tette, hogy az ország függetlenné válásának évfordulója környékén, népes kísérettel demonstratívan maga alá gyűrje Ukrajna legmagasabb pontját, azaz a Hoverla csúcsot. Az idén ezt az eseményt a július 18-ára időzítették, amikor a térségben a legkisebb esély van az esőre. Ám a gondos tervezés ellenére sűrű esőfelhők borították a csúcsot.

Az ukrán államfő az idei hegymászásra utasításjelleggel invitálta meg az összes megyei kormányzót, beleértve a Krími Autonóm köztársaság vezetőit, arra kérve őket, hogy az általuk képviselt régiókból egy-egy kapszulában földet hozzanak magukkal, amit azután elhelyeztek a csúcson felavatott, és az ukrán címert ábrázoló szoborkompozíció márványtalapzatában.

Az esemény alkalmával a hegyet szintén megmászó kórusok elénekelték az ország himnuszát, miközben felvonták a hatszor négy méteres ukrán lobogót. Ezt követően pravoszláv papok megszentelték a Hoverlán felállított állami szimbólumokat, Viktor Juscsenko pedig rövid beszédében köszönte meg az egybegyűlteknek, hogy a pénteki tömeges megmozdulással is hitet tettek Ukrajna egysége mellett.

Az elnöki hegymászás egyébként meglehetősen rizikósra sikeredett, ugyanis a csúcsot sűrű esőfelhők övezték, és bár mikor kitörhetett volna egy ahhoz hasonló vihar, mint amilyen 2005-ben – közvetlenül Juscsenko elnökké választását követő nyáron – volt. Akkor az államfő hasonló Hoverla-programja során két ember halt meg villámcsapás miatt, és csaknem kétszáz sérültje volt a csúcson tomboló vihar következtében kitört pániknak.

Az ukrán elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy véget vet a tömeges Hoverla-mászásoknak, annál is inkább mivel az ilyen események után jelentős mennyiségű szemetet hagytak a kísérők a természetvédelmi területen. Ám úgy tűnik, 2008-ra elfelejtette korábbi ígéretét. Több ukrán sajtóorgánum ezt azzal magyarázza, hogy az elnök környezete egyebek mellett ezzel a látványos erőnlét-demonstrációval is bizonyítani kívánta, hogy Viktor Juscsenko immár tökéletesen kiheverte a 2004 őszén elszenvedett dioxin-mérgezést.