Juno: nagy beruházás lenne, ha elkezdődne Miskolcon – „Valaki szórakozik a hirdetéssel”

Akt.:
Az emblematikus miskolctapolcai hotel
Az emblematikus miskolctapolcai hotel - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Nem tett le elképzeléseiről, továbbra is fejlesztené a Junót Feuerabend László.

Igazi kuriózumként hirdetik az egyik ingatlanos oldalon a legendás miskolctapolcai szállót, a Junót. Állítólag. Az ingatlantajolo.hu linkje az elmúlt napokban jelent meg előbb a népszerű közösségi portálon, majd ezt követően nem sokkal néhány helyi hírportálon is. A hirdetés a 9200 négyzetméteres, 108 szobás, felújítandó hotelt 780 millió forintért kínálja és a hirdető nem felejti el közölni azt sem, hogy a Juno „nagyon jó befektetési lehetőség, ugyanis Magyarország egyik legnagyobb vízi élményparkja épül a hotel mellett”.

Az egykori szállóval kapcsolatban nem ez az első alkalom, hogy felröppen az esetleges eladással kapcsolatos hír. Körülbelül egy évvel ezelőtt a tulajdonos, Feuerabend László kategorikusan cáfolta lapunknak, hogy eladná az ingatlant, meg is jegyezte, hogy nem érti, miért merül ez fel újra és újra. Hasonlóan nyilatkozott most is, először nem is értette, milyen hirdetésről van szó, majd mikor a paramétereket ismertettük, úgy nyilatkozott: valaki „szórakozásból csinálja, hogy ezt a hirdetést állandóan megosztogatja.”

Nagy beruházás, de…

Tavaly egyébként Freuerabend László milliárdos nagyságrendű beruházást emlegetett, azt mondta, bár elején áll a tervezés, de annyit elárult, nemcsak felújítást, de bővítést is terveznek. Míg korábban 108 szobával működött a szálloda, most 220-at szeretnének kialakítani. Sok függ attól, mondta akkor, hogy pontosan mivel töltik meg a 10 ezer négyzetméter összterületű ingatlant, de a szálló jellege ugyanaz marad, mint a korábbi évtizedekben volt, csak mutatósabb lesz.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan állnak a korábbi tervek, hiszen tavaly márciusban úgy nyilatkozott, tervei szerint idén akár az építkezés is elindulhatna, és ha minden jól megy, még ebben az évben el is készülhet az új Juno.

– Az az igazság, hogy most csak annyit árulhatok el: várok valamire. Egy hónap, másfél hónap múlva kiderül, akkor több részletet is elárulok, ha keresnek – válaszolta a vállalkozó, aki elismételte azt is: nem tett le az elképzeléseiről, és „ez egy nagyon nagy beruházás.”

Megszállhatnánk a Junóban is

„De mi van az ide tervezett élményparkkal, amiről lehetett olvasni és a miniszterelnök is beszélt?” – kérdezett vissza váratlanul Freuerabend László. Nem egy megszokott interjúhelyzet, de nem jöttünk zavarba, elmondtuk, amit tudunk. Nevezetesen, hogy a tavaly novemberi hírek szerint a miskolctapolcai strand továbbfejlesztésével, 12,7 milliárd forintból megvalósuló beruházással az ország egyik legnagyobb wellness központja jöhet létre. Mint ahogy azt is, hogy a polgármesteri hivatal korábbi közleménye szerint – melyről korábban szintén beszámoltunk – január hetedikén átadták a munkaterületet a kivitelezőnek.

– Épp ideje egy ilyen fejlesztésnek, mert Debrecenben van egy hasonló komplexum, mi nagyon sokat jártunk oda, és sokat szálltunk meg a közelében egy hotelben. Gondoltuk, Miskolcon hátha lesz egy ilyen színvonalú fürdő, és akkor megszállhatunk a Junoban is – tette hozzá sokat sejtetően Freuerabend László.

Az biztos, hogy nemcsak a Junonak kedvez a bejelentett strandfejlesztés. Az elmúlt években több nagyobb, meglehetősen impozáns szálloda is épült Miskolctapolcán (egyikük éppen a kultikus hotel közelében), többet pedig éppen ezekben a hónapokban újítanak fel.

Emblematikus épület

A háromcsillagos Juno szálló 1974-ben nyitotta meg kapuit. Pleisz Antal tervei alapján épült, 200-250 vendéget tudott fogadni a szocializmus éveiben. A 14 emeletes hotelben kaszinó, diszkó, drinkbár, sőt sztriptízbár is működött, illetve egy import cikkeket árusító bolt. Közelében teniszpályákat lehetett bérelni.

Az Avas szállóhoz, vagy az Aranycsillaghoz hasonlóan emblematikus épületről van szó, mely a rendszerváltás után a HungarHotels tulajdonába került, majd 2001-ben bezárták. Feuerabend László – ezt korábban lapunknak nyilatkozta – tizenöt éve a tulajdonosa, felújítását három éve kezdte tervezni.

Tajthy Ákos


Alapos felújításra szorul a Juno szálló
Miskolc- A tervezés épp csak elkezdődött, de 2019-re már át is adná a szállót Feuerabend László. A Juno szálló Miskolctapolcán legalább olyan fogalom, mint például az Avas szálló vagy az Aranycsillag a miskolci belvárosban. A dicső régmúlt része, de már évtizedek óta, elhagyatva, üresen áll. Most...

Hotel Junó
Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen. A szálloda 1974-ben épült, sok ember, köztük ismertek is megfordultak benne fénykorában. Valószínűleg gazdasági okok ...