Friss hírek

2009.05.26. 14:51

Lengyel Zoltán képviselő nyolc hónap felfüggesztett börtönt kapott

<p>Nyolc hónap, két évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte kedden Lengyel Zoltán országgyűlési képviselőt hivatalos személy elleni erőszakért, könnyű testi sértésért és három rendbeli becsületsértésért első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság.</p>

A vád szerint a Lengyel Zoltán által vezetett gépkocsit 2007. július 8-án este 23 óra után az I. kerületi Alagút utcánál a rendőrök megállították, de az országgyűlési képviselő igazolványok helyett csupán a képviselőknek kiállított parlamenti parkolási engedélyt tudta felmutatni. Telefonon kérte élettársát, hogy hozza oda az iratait, mert megállították őt a rendőrök, akiket a vád szerint trágár jelzővel illetett. Ezt a trágár kifejezést a rendőrök rákérdezésére állítólag meg is ismételte. Ezután elő akarták állítani, amiből dulakodás lett, és Lengyel Zoltán a vád szerint megütötte az egyik rendőrt. Végül a képviselőt hátrabilincselt kézzel, gyalog bevitték a kapitányságra.

Az ügyész vádbeszédében felfüggesztett börtönbüntetést és pénzmellékbüntetést indítványozott. A védelem szerint Lengyel Zoltán valóban helytelenül járt el, amikor tiszteletlen jelzővel illette a rendőröket, de ezért megrovásban kellene részesíteni, vagy legfeljebb pénzbüntetéssel sújtani. Lengyel Zoltán az utolsó szó jogán sem ismerte el bűnösségét.

Ujvári Ákos bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a vádlott védekezése önellentmondásos volt, viszont a rendőri intézkedést a bíróság jogszerűnek és szakszerűnek találta. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a hivatalos személy elleni erőszakot egy országgyűlési képviselő követte el, aki maga is hivatalos személy. Ezzel szemben enyhítő körülményként értékelte a bíróság a 48 éves Lengyel Zoltán büntetlen előéletét és főképp azt, hogy betegsége, idegállapota miatt nem tudta kellően kontrollálni magatartását. Ezért is adott a bíróság egy évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztést, holott a halmazati bünttésként kiszabható büntetés négy és fél év is lehett volna.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosabb büntetés eléréséért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!