Júniusra elkészülhet a Hámori-tó melletti út, több mint félszáz millióból

Akt.:
Júniusra elkészülhet a Hámori-tó melletti út, több mint félszáz millióból
© Fotó: Kozma István
Lillafüred, Miskolc – A károsodott s­­zakaszon csúszólap alakult ki, támfalépítésre van szükség 30 méter hosszo­­n.

Hét éve, az akkori rendkívüli időjárási körülmények miatt leszakadt a Hámori-tó melletti út, azóta félpályán lehetett arra közlekedni. Most végre helyreállítják.

A s­­zerződés szerint kilencve­­n napja van a kivitelezőnek.” Zombori-Délceg Zita

„A Miskolc–Dédestapolcsány összekötő út szelvényei közötti károsodott útszakasz a szelvényezés szerinti bal (a Hámori-tó felőli) oldalon található” – így kezdődik a hivatalos válasz, amelyet Zombori-Délceg Zita, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs főmunkatársa küldött lapunk érdeklődésére.

Megcsúszott a rézsű

„A 2010-es extrém mennyiségű csapadék következtében a rézsű a Hámori-tó irányába megcsúszott, emiatt az útburkolat bal oldali sávjának egy része és a padka, valamint a közúti szalagkorlát lesüllyedt, tönkrement. A károsodás helyén a lejtőmozgás következtében az útpadka a völgyoldalon eltűnt, és kibillentette az ebben a szelvényben véget érő gabion támfalat, melynek szárnyfala megdőlt. A károsodott szakaszon csúszólap alakult ki, támfalépítésre van szükség 30 méter hosszon.

epitik-az-utat-foto-kozma-istvan-1

A megtámasztást az alapkőzetbe befogott alaptestre kell építeni, helyszíni vasbeton alaptesttel. A gerendát oldalirányban a sziklához rögzítik majd, a sziklába befúrt betonacélokkal. A fejgerendát ugyanakkor horgonyozzák, a tönkrement burkolatot teljes szélességben a pályaszerkezet cseréjével helyreállítják.” A károsodott szakasz helyreállítására kiviteli tervvel és a szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezik a Közút Zrt.

Félpályás lezárás

Kiderült: a tavaly év végén lefolytatott közbeszerzési eljárás eredménye alapján a kivitelezést a Szomor és Társa Építő Kft. végzi 51 995 200 forintból, melynek fedezetét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját forrásaiból biztosítja.

file6u9r9tgi5mud3610edm-1

„A munkaterület átadása március 20-án megtörtént, innen számítva a helyreállítás elvégzésére a szerződés szerint 90 nap áll rendelkezésére a kivitelezőnek, így várhatóan június végére ismét teljes szélességében járható lesz a Hámori-tó melletti útszakasz” – tájékoztatott Zombori-Délceg Zita. „A kivitelezés során az érintett útszakaszon félpályás lezárással, jelzőlámpás irányítással a forgalom korlátozása szükséges, egyes időszakokban a jelzőlámpák ideiglenes kikapcsolása mellett kézi forgalomirányítást fog a vállalkozó alkalmazni. A tervezett teljes lezárásokat a menetrend szerinti buszjáratok közlekedési idején kívül fogja végezni az MVK Zrt.-vel egyeztetve. A vállalkozó arra is felkészült, hogy a tervezett javítási technológiák miatt elkerülhetetlenül szükséges teljes szélességű útátvágások idején esetlegesen bekövetkező vészhelyzet esetén az életmentő hatóságok – mentők, tűzoltók, katasztrófavédelem, rendőrség – részére az útszakasz átjárhatóságát maximum 10 percen belül biztosítsa.”

– Juhász-Léhi István –


Hét szűk esztendő után helyreállítják a Hámori-tó melletti útszakaszt

Lillafüred – 2010 májusában „tűnt el” az út, idén nyárra viszont megint két sávon járhatunk majd.