Júniusig gyógyítanak Miskolcon

Júniusig gyógyítanak Miskolcon
Miskolc – Június 30-ig továbbra is a miskolci Szent Ferenc kórházban látják el a betegeket, annak ellenére, hogy a kórházban megszüntették az aktív ágyakat, a tüdőgyógyászati és reumatológiai osztályokat két másik miskolci kórházba helyezték át.

Ezt sajtótájékoztatón jelentették be a megyei fenntartású Szent Ferenc Kórház, illetve a városi fenntartású Semmelweis és Diósgyőri Kórház igazgatói. A döntés szerint a város kezességet vállal arra, hogy áprilisban az egészségbiztosítótól kapott, működéshez szükséges összeget átutalja a Szent Ferenc kórház számlájára. Májustól közösen kezdeményezik, hogy a Szent Ferenc saját jogon kapja a pénzt az egészségbiztosítótól. Megállapodtak arról is, hogy júliustól a Semmelweis Kórház 28 rehabilitációs ágyat átad a Szent Ferenc kórháznak.

Két napja borúsabb volt

Két nappal ezelőtt a Szent Ferenc kórház igazgatója azt közölte, hogy szerda éjféltől nem látják el a tüdőbetegeket a miskolci Szent Ferenc kórházban, ha a kórháznak nem sikerül megállapodnia az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Az OEP ugyanis megtagadta a szerződéskötést a kórház tüdő- és reumatológiai osztályával. A kórház minden érdekelttel – a fenntartó megyei önkormányzattal, és a városban lévő kórházak vezetőivel – előre egyeztetve azt kérte az egészségbiztosítótól, hogy június 30-ig tovább működtethesse a pulmonológiai és a reumatológiai osztályt, mivel a másik két kórházba, ahová az osztályok kerülnek, egyelőre nincsenek meg a feltételek a működéshez. Ezt a miniszter ellátási érdekre hivatkozva korábban engedélyezte is.

Mindkét városi kórház igazgatója úgy nyilatkozott, június 30-ig sikerül működőképes osztályt létrehozni. A Semmelweisben a tüdőgyógyászaton 50 ágyon gyógyítanak majd, a diósgyőri kórházban a reumatológián 39 ágyon folyik majd gyógyítás.