Júniusban vethetünk, és már arathatunk is

Palántázni nem csak fóliasátorban lehet
Palántázni nem csak fóliasátorban lehet - © Fotó: Kozma István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Júniusban is van tennivaló a kiskertekben szép számmal. Bár ezek nagy része mindenki számára ismert lehet, talán nem árt kicsit átnézni, miről is nem szabad lemaradni, ha szép és jól termő kertet szeretnénk.

Bár a legtöbb kertészkedő már minden palántát és szabadföldi vetésű magot elültetett, még egyáltalán nem késő ültetni, erre a legtöbb növénynél szinte egész nyáron van lehetőségünk. Mostanra az is látszik, hogy a vetésekből – főleg a koraiaknál – mennyi kelt ki, így lehet másodvetni ott, ahol nem sikerült jól. Ami pedig kikerül a földből, annak a helyére újra vethetünk.

A palántákat folyamatosan figyelni kell, mert ebben az időben gyorsan nőnek, és – ha szükséges – karózni és hónaljazni, vagyis az alulról előtörő hajtásokat leszedni. Az uborkának, babnak, borsónak megfelelő felület kell, amin elkezdhet futni, az uborkára külön figyelni kell, mert nem kapaszkodik fel magától.

A gyümölcsösökben a változékony tavasz és nyárelő időjárása miatt még mindig nagy harcot kell folytatni a kórokozókkal, a monília és a peronoszpóra mellett a tafrina és a levéltetű, illetve a különböző gombás betegségek is több hullámban támadnak. A beteg részeket el kell távolítani és még gyümölcsérés előtt permetezni, ha elkerülhetetlen. Itt az ideje a gyümölcsök ritkításának, hogy szép nagy és egészségesek legyenek, illetve a hajtásválogatásnak, vagy éppen a metszésnek, ha már leterem a málna, ribizli.

Még nem késő egynyári növényeket sem ültetni júniusban. Ahogy pedig arra már felhívtuk a figyelmet: a konténeres és cserepes évelő növényeket egész évben lehet ültetni, így a virágoskertet még szépíthetjük.

ÉM-HI