Júniusban „rajtolhat” a nanotechnológia Miskolcon

Nyáron megkezdheti működését az orosz-magyar együttműködésű nanotechnológiai központ Miskolcon.

A magyar kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a miskolci nanotechnológiai kutatóközpont létrehozását, az orosz partner pedig a licence jogokat, a technológiát biztosítja. Az erről szóló megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásának első napján a magyar és orosz szakminiszterrel írta alá. A két ország együttműködését unikumnak és történelmi pillanatnak nevezte Káli Sándor, Miskolc polgármestere szerdán sajtótájékoztatón, ahol beszámolt arról is: a Miskolc-Tapolcai Bay-Logi Intézetre épülve, zöldmezős beruházás keretében megvalósuló kutatóközpont munkája elsősorban nanoporokra, kísérleti termékekre, orvosi protézisek előállítására, nano-diszpergációs technológiával készített több komponensű folyadékokra, és a nanotechnológiai metrológiai alkalmazásaira terjed ki. Várhatóan már júniusban ezzel indul el a kutatóközpont munkája, aminek igazgatói posztjára kiírták a pályázatot.  

Talán gyártás is lesz 

Izgalmas kérdés ugyanakkor, hogy a innovációs centrum mellett a gyártás egy része is megjelenhet a városban, amit a polgármester is elképzelhetőnek tart. Ehhez a Miskolci Egyetem biztosít kiváló hátteret, de célkeresztbe kerül így az egyetem anyagtudományi képzése is.

Kérdésre válaszolva ugyanakkor korainak látta arról beszélni, ez mennyi munkahelyet hozhat Miskolcnak, de azt jelezte, ilyen kutatóközpontokra gyáregységek szoktak felépülni. Maga a kutatási munka viszont mintegy tucatnyi kutatóval veszi kezdetét.

A legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok területe a következő évekre-évtizedekben ipari vezető szerepet foglal majd el, s 2010-re a nanotechnológiai kereskedelmi forgalom az 1 ezer milliárdot is elérheti a világban. Nem véletlen tehát, hogy a miskolci beruházást kiemelt nemzetközi szintű érdeklődés övezi. 

OlKa

Kapcsolódó cikkek:
Együtt az orosz elnökkel a négy pártelnök
Koszorúzások és múzeumlátogatás