Június 12-én tartják az általános választásokat Szlovákiában

Június 12-én, szombaton lesznek a parlamenti választások Szlovákiában – közölte hétfõn Pavol Paska, a pozsonyi parlament elnöke. A pártoknak, pártszövetségeknek március 14-ig, vagyis a törvényben elõírt kilencven nappal a választások elõtt kell leadniuk jelöltlistáikat az országos választási bizottságnak.

A jelöltek az egykamarás szlovák parlament 150 helyéért versengenek. A parlament elnöke azt mondta hétfõn, hogy “reméli, a részvétel legalább olyan magas lesz, hogy az legitimálja a választási eredményt”. Szlovákiában négyévente tartanak általános választásokat. 2006 júniusában a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyert 29 százalékos eredménnyel. Mikulás Dzurinda addigi kormányfõ pártszövetsége, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) a szavazatok 18 százalékával második lett. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 12 százalékos eredményével megtartotta húsz parlamenti mandátumát. Ugyanennyit kapott a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is.

A legutolsó felmérés szerint Robert Fico Smerje, a kormánykoalíció legnagyobb pártja nyerne, ha ma tartanák a választásokat. Parlamenti képviselõvé minden 21 éven felüli szlovák állampolgár megválasztható. A választási kampány 21 nappal a voksolás elõtt kezdõdik. A vonatkozó törvény értelmében kampánycsend nincs, vagyis is lehet korteskedni a választás napján, amikor azonban tilos a közvélemény-kutatások eredményeinek közlése. A parlamentbe jutási küszöb öt százalékos szavazati eredmény.Sporthírek