Friss hírek

2010.09.13. 18:05

Megállapodott a Malév és a Hunalpa - visszavonták a sztrájk-fenyegetést

<p>Megállapodás született hétfőn a Malév vezetése és a HUNALPA pilóta szakszervezet között azokról a kérdésekről, amely miatt a szakszervezet egyeztető tárgyalást kezdeményezett. A szakmai csoportok jelenleg is dolgoznak a szöveg pontos megfogalmazásán. Rögzítették azonban, hogy a HUNALPA a sztrájk-fenyegetést visszavonta. Hétfőn délelőtt tíz órától délig tartott a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületébe tömörült Malév pilóták két órás sztrájkja Ferihegyen.</p>

A Malév hétfő délutáni tájékoztatása szerint a megállapodás végső változatának aláírását csütörtökön délután 16 órára tűzték ki. A HUNALPA-val valamennyi vitás kérdésről megállapodott a Malév vezetése. Egyezségre jutottak a munka- és pihenőidő szabályaról, a fizetéseknél pedig olyan kompromisszumos megállapodás született, ami biztosítja a munkabékét - közölte a légitársaság. A megállapodás további lehetőséget és időt ad egy kölcsönösen elfogadható, a vállalat és a munkavállalók viszonyát hosszútávon rendező Kollektív Szerződés megkötésére - tájékoztatott a Malév.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, hétfőn délelőtt tíz órától délig tartott a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületébe tömörült Malév pilóták két órás sztrájkja Ferihegyen. A szakszervezet korábban közölte, nem a pilóták bérének emelése miatt kezdeményezte az egyeztető tárgyalásokat, hanem a Malév vezérigazgatója által bevezetett intézkedésre reagálva, amely - a Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat megszakítva - 2010. szeptember 1-jétől egyoldalúan 20 százalékkal csökkentette a pilóták fizetését. A sztrájk kapcsán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a közelmúltban több alkalommal találkozott a Malév munkavállalóival. A miniszter a következő néhány hétre türelmet kért a Malév munkatársaitól a vállalat további sorsát jelentősen befolyásoló nemzetközi tárgyalásokig. Ősszel az elkövetkező évekre szóló világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!