Friss hírek

2007.11.30. 14:53

Új horvát miniszterelnök-jelölt

<p>A horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) új miniszterelnök-jelölttel állt elő pénteken, a hétvégi szoros választási eredmények után. A balközép ellenzék most Zoran Milanovic pártelnököt látná szívesen a kormányfői poszton. Az SDP vezetőjét stílusa miatt Tony Blair korábbi brit miniszterelnökhöz is hasonlítják.</p>

A vasárnapi voksolás után még mindig nem dőlt el, melyik nagy párt szerez több támogatót, hogy kormányt alakíthasson. Az SDP eddigi jelöltje Ljubo Jurcic egykori gazdasági miniszter volt. A kormányzó konzervatív Horvát Demokrata Közösség(HDZ) jelöltje továbbra is a jelenlegi kormányfő, Ivo Sanader.

Jelenleg döntetlenre áll a kormányalakításért folyó verseny: a HDZ vasárnap 66 helyet szerzett meg a parlamentben, emellett a roma közösség képviselőjének támogatását is élvezi. Az SDP 56 mandátumra tett szert, viszont 11 további támogatója van. A kisebbségek közül a szerbek azt jelezték: 3 mandátumukkal valószínűleg a szociáldemokratákat támogatnák.

Folynak még a tárgyalások a Horvát Paraszt Párttal, és a Horvát Liberális Párttal: a két szervezet összesen 8 hellyel rendelkezik a parlamentben. Korábban mindkét szervezet jelezte: kész koalícióra lépni akár a HDZ-vel, akár az SDP-vel, attól függően, hogy melyik erőtől kapnak jobb ajánlatot.

Stipe Mesic horvát elnök csütörtökön azt mondta: december 11-ig vár, amikor nyilvánosságra hozzák a választások hivatalos végeredményét, és majd ennek fényében ad kormányalakítási megbízást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!