Juncker: érthetőbbé kell tenni az írek számára a Lisszaboni Szerződést

Az ír szavazók talán átgondolnák a Lisszaboni Szerződés elutasítását, ha az Európai Unió vezetői megnyugtató válaszokat adnának nekik a kulcskérdésekkel kapcsolatban – vélekedett Jean-Claude Juncker egy szombati lapinterjúban.

Talán érthetőbbé tenné az írek számára a dokumentumot, ha az Európa Tanács egyhangú ígéretet tenne arra, hogy a szerződés nem jelent beavatkozást az ország adózási és abortusztörvényeibe – mondta a luxemburgi miniszterelnök az osztrák Kurier című napilapnak adott interjúban. Juncker hozzátette: valamennyi olyan kérdéssel foglalkozik a Lisszaboni Szerződés, amelyek miatt az írek nemet mondtak a dokumentumra.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő francia államfő, Nicolas Sarkozy ugyanakkor a héten tartott dublini látogatásán úgy vélekedett: az egy hónappal ezelőtti elutasítás után Írországot nem lehet újabb népszavazásra kényszeríteni a dokumentumról. Sarkozy azonban ismét egyértelművé tette, hogy muszáj valamilyen megoldást találni a kialakult helyzetre még a jövő júniusban esedékes európai parlamenti választások előtt.

Az ír szavazók a júniusban tartott népszavazáson 53,4 százaléknyi “nem” szavazattal utasították el a Lisszaboni Szerződést, amelyet ahhoz, hogy életbe lépjen, valamennyi tagországnak ratifikálni kell. Szakértők szerint a dokumentum leszavazása – amely a 2005-ben a francia és holland szavazók által megtorpedózott uniós alkotmányt hivatott helyettesíteni – újabb intézményi válságba sodorhatja a 27 tagállam alkotta uniót.