Júliusig módosulhat a választási törvény

A Házelnök reális esélyt lát arra, hogy az Alkotmánybíróság (AB) által megszabott június 30-i határidőig módosítja a parlament a választási törvényt és ezzel átalakul az az egyéni választókörzetek térképe – mondta Szili Katalin szerdán a témában folytatott ötpárti egyeztetés után.

A tárgyalásokat Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivője kezdeményezte, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat június 30-ig adott időt a rendszer megváltoztatására. Jelenleg ugyanis aránytalan a mandátumok megszerzésének lehetősége. A legkisebb és legnagyobb választókörzetben például 2,5-szeres a különbség a mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatok számában.

Az SZDSZ ügyvivője hozzátette, hogy a kisebbik kormánypárt készített egy javaslatot, ami nem változtatná meg a 176 egyéni mandátum és a 152 országos listás mandátum számát, csak arányosabbá és területileg összefüggővé tenné azokat.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a szerdai megbeszélésen egy ötpárti konszenzus körvonalazódott az SZDSZ javaslatáról. Legközelebb három hét múlva egyeztetnek a pártok.

A megbeszélésen szóba került a kisebb parlament kérdése is, de a pártok megegyeztek abban, hogy érdemben csak június 30 után foglalkoznak ezzel az üggyel.