Magyarország

2012.05.11. 16:51

Székhelyi-ügy - Az egri Fidesz a felelősök visszahívását kéri

Eger, 2012. május 11., péntek (MTI) - A Fidesz egri szervezete arra kéri a város vezetését, hogy mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak betöltött tisztségükre, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból - tartalmazza a pártszervezet elnökségének az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye.

Eger, 2012. május 11., péntek (MTI) - A Fidesz egri szervezete arra kéri a város vezetését, hogy mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak betöltött tisztségükre, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból - tartalmazza a pártszervezet elnökségének az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye.

A Martonné Adler Ildikó városi elnök által szignált kommünikében az olvasható, hogy az egri Fidesz elnöksége megdöbbenéssel értesült a nyilvánosságra hozott hangfelvételek és jegyzőkönyvek mondatairól. Eger nem az a város, ahol ilyesmi elhangozhat, Eger nem az a hely, ahol az ilyen beszéd megtűrt lenne - áll a közleményben.

A stop.hu hétfőn hozta nyilvánosságra az említett a hangfelvételt, amely az egri önkormányzat kulturális bizottságának tavaly szeptember 21-i ülésén készült. A hírportál beszámolója szerint a bizottsági ülésen a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista elkészítése is szóba került. Egyikük Székhelyi József színész, akit az ülésen "SZDSZ-es, büdös zsidónak" neveztek.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az egri Fidesz elnöksége, akárcsak korábban, most is visszautasítja ezeket a mondatokat, még akkor is, ha azok kérdésként vagy cinikus megjegyzésként hangzottak el.

Egyben értetlenségüket fejezik ki amiatt, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott bizottság elnöke, az LMP helyi képviselője miért késlekedik, miért nem hívja össze az általa vezetett bizottságot soron kívül, és miért hagyja, hogy passzivitása károkat okozzon a városnak - tartalmazza a dokumentum.

Az egriugyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

Ugyanakkor a stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt "egy SZDSZ-es, büdös zsidónak" nevezik.

Az egri önkormányzat szóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pedig vizsgálatot rendelt el Habis László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere.

Habis László hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. Úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom".

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!