Judo a Csendes-óceán partján lévő Szendaiban

Akt.:
A tsukubai sportszálló előtt. Balról: Flórusz János, Pupp Réka, a Paksi Atomerőmű válogatott judósa és Gercsák Szabina
A tsukubai sportszálló előtt. Balról: Flórusz János, Pupp Réka, a Paksi Atomerőmű válogatott judósa és Gercsák Szabina - © Fotó: magánarchívum
Szendai – Vasárnaptól Szendai városában folytatja a vb-munkát Gercsák Szabina és edzője.

Az elmúlt hét végén aggasztó híreket kaptunk a kínai Grand Prix-versenyén szerepelt Gercsák Szabináról, a Hell Miskolci Judo Club 70 kilós kiválóságáról, aki a budapesti világbajnokság jegyében csatangol Ázsiában.

Az első meccsén

– A Hohhot városában rendezett viadal első meccsén sérültek meg Szabina bal térdének szalagjai – felelte csütörtök reggeli telefonhívásunkra Flórusz János, az MJC elnök-vezetőedzője. – Ott és akkor szóba került, hogy feladjuk a felmérőnek szánt versenyt és hazatérünk, itthon nézetjük meg a lábát. Ugyanis a jelen lévő orvos gyakorlatilag tehetetlenül ült, de okosabbak az esetleges röntgenvizsgálattal sem lettünk volna. Aztán jegeltük a térdét – az injekció ilyenkor felesleges –, végigcsinálta a további meccseit, majd másnap kiderült, hogy tanítványom állapota nem olyan súlyos, mint gondoltuk.

Egy nappal később Kínából Japánba tették át székhelyüket a miskolciak, akik vasárnap a tsukubai tábornak is búcsút intenek.

– Július 9-én Tsukuba bezár, de nekünk tovább kell dolgoznunk – mondta a vonal végén Flórusz János. – Ezért vasárnap felkerekedünk és a Tokiótól mintegy 350 kilométerre, a Csendes-óceán partján lévő Szendai városába megyünk úgy, hogy aznap ünnepelni is fogunk, valamilyen üdítővel koccintunk Szabina születésnapjára. Szendaiban egy judoklubban tréningezünk majd: ez napi két edzést jelent, némi pihenővel. Azért kell maradnunk, mert az olyan típusú küzdelmi munkát, amit Japánban végezhetünk, otthon nem tudunk megvalósítani.

Kiválóak a körülmények

A szakvezető a japán körülményeket kiválónak nevezte, bajuk csak az időjárással gyűlt meg.

– Hol szakad az eső, hol süt a nap és hőség, 28–30 fok van – üzente haza Flórusz János, alkalmi „meteorológus”. – Emiatt 90 százalékos a páratartalom, ezt pedig nehéz elviselni. Talán Szendaiban, az óceán partján más lesz a helyzet, ott majd a szél rendet teremt.

– ÉM-KT –