Jubileumi pénzérmén örökítették meg az ukrán államfőt

Mostantól a jubileumi a 50 hrivnyás pénzérmén láthatjuk viszont Viktor Juscsenko ukrán elnök portréját. Az államfő I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka társaságában került az érmére.

Az 1+1 országos ukrajnai televízió-csatorna híradójának beszámolója szerint új, jubileumi pénzérmét bocsátott ki az ortodox egyházfő júliusi ukrajnai látogatása alkalmából az ukrán jegybank. Az érme “feji” oldalán I. Bartolomaiosz pátriárka és Viktor Juscsenko ukrán államfő egy koszorút tart egy égő gyertyával, amelynek lángját hologramm imitálja. Az “írásos” oldalon Volodimir nagyfejedelem szobra, az érme pénzértéke és a kibocsátási év szerepel.

Júliusban I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka és II. Alekszij orosz pátriárka között idén júliusban történelmi találkozóra került sor Kijevben, mely során a két egyházfő megállapodott abban, hogy szorosabbra fogják a két autokefál (önálló) egyházkormányzat szövetségét, együttműködését. A találkozóra a Kijevi Rusz megalapítása, illetve a kereszténység felvételének 1020. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat adott alkalmat.

A konstantinápolyi pátriárkát fogadta Viktor Juscsenko államfő is, aki hangsúlyozta, hogy Ukrajnát a Kijevi Rusz örökösének tekinti, és reményét fejezte ki, hogy az évforduló eredményei hozzájárulnak a pravoszláv egyház regionális szervezetei közötti párbeszéd és közeledés megteremtéséhez. Juscsenko leszögezte: a kereszténység felvétele tette európaivá a nemzetet.

Az 50 hrivnyás (kétezer forintnak megfelelő fizetési értékű) pénzérme ezekben a napokban kerül forgalomba, és rendes fizetőeszközül is szolgál, bár korlátozott számban kerül a piacra.