Jubileumi Borsodi Fonóra készül Miskolc

Akt.:
Hamarosan kezdődik a folkfesztivál
Hamarosan kezdődik a folkfesztivál - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Quimby, Halott Pénz, Szabó Balázs Bandája, Csík Zenekar – csak néhány azon fellépők közül, akiket a XX. Borsodi Fonó Folkfesztiválon láthat majd a közönség. A jubileumi rendezvényt június 3–5. között rendezik meg a Diósgyőri várban, illetve a Lovagi Tornák Terén és a vásártéren. „Az évtizedek alatt a rendezvény kinőtte a várat” – fogalmazott Tallósné Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„A mostani fesztivál visszatekint, de új korszakot is nyit” – ezt már Kiss Gábor alpolgármester mondta a szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: „A két évtized alatt a Fonó egy olyan összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, amely gondosan megőrizte a népművészeti alapokat és a fesztivál hagyományait, de bővíti kínálatát a világzene irányába”. Éppen ezért az idén különleges ötvözetét kínálják az autentikus népzenének, a crossover műfajoknak és az élvonalbeli hazai könnyűzenének. Ennek köszönhetően a Halott Pénz is fellép a huszadik Fonón.


Nosztalgia

Tallósné Novák Irén beszámolt arról, hogy a vásártéren 40 árus várja majd a vendégeket különböző gasztronómiai kínálattal. De a hazai hat táj­egység borait is megkóstolhatják a látogatók, valamint kézműves sörök, pálinkák, kemencés ételek is színesítik a kínálatot.

A jubileum alkalmából pedig nosztalgiázni hívják a vendégeket, a Lovagi Tornák Terén nyílik egy fotókiállítás az elmúlt húsz év legemlékezetesebb pillanataiból.

Az ügyvezető kiemelte a Gyermek Fonó programjait is, ez május 30. és július 3. között lesz, és a gyermekeknek kínál betekintést a néphagyományok világába.

– ÉM-NSZR –