Jubileum: húszéves a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma

Civil kitüntetés átadása: Klimon István alpolgármester, Tokai Edit, a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület elnöke, a díjazott és Dienes Mária elnök
Civil kitüntetés átadása: Klimon István alpolgármester, Tokai Edit, a Kazincbarcikai Teljes Életért Egyesület elnöke, a díjazott és Dienes Mária elnök
Kazincbarcika – A tervek szerint az egész éven átnyúló rendezvénysorozattal készülnek az év­fordulóra.


Különleges lesz az idei esztendő a város civil szervezeteit tömörítő egyesület életében, hiszen fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli. Sőt, emellett még két évforduló is lesz, így a 2016-os év „tripla jubileum”.
Még nekem is furcsa kimondani, hogy már két évtizede jelen vagyunk. Dienes Mária

A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma az idei esztendő végén lesz húszéves, így a tervek szerint az egész éven átnyúló rendezvénysorozattal készülnek a jubileumra. Ebbe a hagyományos programelemek mellett különleges rendezvényeket is megálmodtak, majd a jubileumi évet – december végén – egy nagy ünnepi műsorral zárják majd.

A jubileum kapcsán Dienes Máriával, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF) elnökével beszélgettünk.

– Nagyon különleges az idei év, hiszen a KEF december 18-án már húszéves lesz – mondta az elnök. – Még nekem is furcsa kimondani, hogy már két évtizede jelen vagyunk a város és a térség civil szervezeti rendszerében, amolyan érdekképviseleti, támogató, koordináló, informáló, fejlesztő, kapcsolattartó szerepkörrel. Megalakulásunk óta az a célunk, hogy szolgáltatásainkkal elősegítsük a civil társadalom szervezeteinek, közösségeinek együttműködését és megerősödését Kazincbarcikán és a térségben. Ehhez számos szolgáltatást nyújtunk: szakmai, jogi, gazdasági segítséget, információt és tanácsot adunk, képzéseket, tréningeket szervezünk. Kiemelten foglalkozunk a különböző pályázati alapokkal, azok aktuális kiírásaival. Aktív szerepet töltünk be az iskolai közösségi szolgálat megszervezésében is – mondta Dienes Mária.

Még két jubiláló

A KEF ötéves fennállását követően életre hívta az úgynevezett Civil klubot. Ez a szellemi műhely egyre fontosabb szerepet tölt be a civil szektor és a város életében, hiszen a rendszeres üléseken mód nyílik a civil szervezeteket érintő problémák felvetésére, a megoldások keresésére, a szektoron belüli kooperációra, a programok egyeztetésére, az információk átadására és újszerű kezdeményezések elindítására. Miután a Civil klub idén tizenöt esztendős, így tulajdonképpen a 2016-os év dupla jubileum, ahogy már említettük, számos hagyományos és új programelemmel.

– Tíz civil klubot tervezünk az idei évre – ismerteti a terveket Dienes Mária –, emellett képzéseket és tréningeket is tartunk majd. A jubileumi programsorozat februárban a „Legyen az ünnep még szebb!” elnevezésű városszépítő verseny eredményhirdetésével indul, melyben a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület a partnerünk. Aztán április közepén lesz – a szintén hagyományos – Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny, melyet a 7–18 éves korosztály részére tíz kategóriában szervezünk meg, immáron huszonegyedik alkalommal. Ez a rendezvény kiemelkedő súllyal bír a határon túli magyar ajkú gyermekek és pedagógusok életében. Idén a megszokott kategóriákon túl versíró pályázatot is hirdettünk. Májusban szeretnénk megünnepelni a tizenöt éves Civil klubot, majd júniusban kerülne sor a II. Kárpát-medencei Civil Szervezetek Találkozójára, ami egy szintén kiemelkedő esemény. Célunk, hogy az Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkező, civil szektorban tevékenykedőknek bemutassuk a rendkívül színes és széles kazincbarcikai civil palettát; keressük a határon átnyúló együttműködési lehetőségeket, forrásokat, ugyanakkor mi is betekintést nyerjünk a más országokban működő szervezetek mindennapjaiba. Október második felében fogjuk megrendezni az Önkéntesek Hete elnevezésű programsorozatot, mely az országos kezdeményezés része, hagyományosan 2001 óta. Tavaly húsz civil szervezet kapcsolódott be az egyhetes eseménybe, s bízom benne, hogy idén is sikeres lesz ez a civil hét. Idén ezt is tizenötödször rendezzük meg, vagyis így válik a 2016-os év tripla jubileummá. Decemberre két eseményt tervezünk: ekkor adjuk át azt a civil kitüntetést, melyet a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma tizenötödik évfordulója alkalmából hívott életre az elnökség. Illetve az év utolsó hónapjában, egészen pontosan december 18-án szeretnénk egy születésnapi rendezvénnyel megünnepelni a KEF fennállásának huszadik évfordulóját – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

ÉM-PA

Ünnepi kiadványt is

Dienes Mária hozzátette azt is, hogy a jubileum kapcsán egy ünnepi kiadványt is terveznek, és szeretnék, ha a „tripla ünnep” az egész évi programsorozatot átfogná és áthatná.

A barcikai civil szervezetek – köszönhetően a vezetők agilitásának és kiemelkedő munkájának – nagyon jól működnek, óriási a közösségformáló erejük és az aktivitásuk. Természetesen a közösen megálmodott tervek csak akkor válhatnak valósággá, ha a pályázati forrásokat maximálisan ki tudják aknázni és támogatókra, pártolókra találnak. Úgy, ahogy a KEF jelmondatává vált Kölcsey-idézetben is benne van: „Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges…”

hirdetés


hirdet�s