Jubileum a derecskei baptistáknál

A közelmúltban ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a derecskei baptista gyülekezet. Varga Sándor helyi lelkipásztor mellett Vágó István pécsi és Révész Árpád szombathelyi teológus hirdette az ünnepi igét.

125 évvel ezelőtt Nagyváradról két gyalogos jött Berettyóújfaluba vállukon bakóval, amiben 20-nál is több Biblia volt – kezdte mesélni egyházuk kialakulásának történetét Nagy Béla körzeti presbiter.

A két vándor, Kornya Mihály és Tóth Mihály, a baptista misszió két úttörő munkása volt. Ugyancsak Nagyváradról jött szekerével Derecskére Porkoláb István, aki meglátva a két idegent megkérdezte, merre tartanak.

–„Megyünk a mennyei Jeruzsálem felé!” – kapta e meglepő választ a kocsis, aki felvette a missziómunkásokat. Útközben a két vándor beszélt Jeruzsálemről, de mivel ők Újfaluban leszálltak, azzal búcsúztak tőlük, hogy egyszer látogassanak Derecskére.

Így is lett, aztán öt testvér bemerítkezésével 1880. október 3-án megalakult a derecskei baptista gyülekezet – mondta Nagy Béla, aki hozzátette, nagy figyelmet fordítanak a hangképzésre kórusukon belül, és rendszeresen tartanak gyermek, illetve ifjúsági bibliaórákat is.

 F. G.