Jubilált Ködmön Formációs Táncegyüttes

Jubilált Ködmön Formációs Táncegyüttes
Jubilált Ködmön Formációs Táncegyüttes - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Nagy családként ünnepelte kerek évfordulóját a Ködmön.

Negyvenéves ebben az esztendőben a Ködmön Formációs Táncegyüttes. A jubileumot az egyesület bállal ünnepelte szombaton a Miskolci Egyetemen.

– Rendhagyó módon ünnepeltük az első négy évtizedünket, hiszen az elmúlt években „csak” egy gálaműsort szerveztünk a Művészetek Házában, most viszont jelentősen kibővült a program. Szombat délután egy társastánc konferenciát tartottunk az Ifiházban, melyen hazánk legjobb formációs vezetői, tanárai voltak jelen, ezt követően pedig új helyszínen, az egyetemi étteremben ünnepeltünk egy bál keretein belül – mondta Simon Csaba, a Ködmön művészeti vezetője, aki harmincnégy éve vesz részt a csapat életében: táncosként kezdett, két évtizede már, hogy koreográfus és több éve a felel a táncegyüttes művészeti munkájáért.

A Ködmön Formációs Táncegyüttes jelenleg közel száz tanítvánnyal dolgozik. A kezdetek óta a latin- és standard, valamint formációs táncokat oktatják, alapvetően csapatban dolgoznak, de vannak egyéni versenyzőik is.

Egy nagy család

Csóka Editnek, a Miskolci Kulturális Központ főtanácsosának húsz éven át volt kiemelt feladata, hogy a formáció útját egyengesse, de el azóta sem szakadt tőlük. Hogyan is tehetné, hiszen – mint érdeklődésünkre elmondta – a Ködmön tulajdonképpen egy nagy család.

– A Ködmön egy közösség, egy család, ahová a szülők, köztük korábbi, azóta felcseperedett táncosaink szívesen hozzák gyermekeiket, mert tudják, hogy nemcsak a tánc szeretetét tanulják meg, hanem azt is, hogyan kell közösségben, együtt élni – hangsúlyozta Csóka Edit.

Gálaműsor is volt

A jubileumi bált Nagy Ákos önkormányzati képviselő politikus nyitotta meg, aki méltatta a ködmönösök elmúlt négy évtizedét, az elért sikereket. A bálon természetesen a hagyományos gálaműsor sem maradt el. A Ködmön csoportjai mellett bemutatkoztak a meghívott vendégek: a Botafogó, a DuDance, a Valcer, valamint a Sárrét-Szeghalom táncosai is.

ÉM-TÁ


Története

Az 1978-ban alakult egyesület első művészeti vezetője Fügeczkyné Balogh Mária volt, akinek irányításával kezdődött a tánckultúra miskolci utánpótlásának kinevelése. A ’90-es években Böhm Ottó vette át munkáját, és a formációs versenytáncok művelésének magas szintre emelésével számos hazai és nemzetközi sikert ért el csapatával. 1990-től nemcsak a magyar bajnokságok résztvevői, hanem Európa- és világbajnokságokon is szerepelnek. Az első időkben mint Ködmön Formációs Táncegyesület működtek, 2000-ben alakult meg a jelenlegi formáció, és 2001-től ennek az egyesületnek a szerves részeként dolgozik a Ködmön TSE a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házban.