Jubilál, húszéves lett a gyermekotthon Mezőkeresztesen

Akt.:
Mezőkeresztes – A napokban ünnepelte huszadik születésnapját a mezőkeresztesi Szervita Nővérek Gyermekotthon, ez alkalomból Seregély István nyugalmazott egri érsek is ellátogatott az intézménybe, s nagyszabású ünnepséget is tartottak, amelyen műsort adtak az otthon mostani lakói. A rendezvényre eljöttek az egykor itt nevelkedett fiatalok is.

– Jelenleg huszonkét kiskorú lakónk van és négy utógondozottunk. A húsz év alatt összesen 57 gyermek töltött nálunk hosszabb-rövidebb időt, jellemzően több évet. Fele-fele arányban vannak a lányok és a fiúk, főként Borsod és Heves megyéből.

Ami közös bennük, hogy rendszerint elhanyagolták őket szüleik, ezért előbb védelembe vették őket, majd kiemelték családjukból, többeket testvérükkel együtt. Egykori lakóink közül többen családot alapítottak és már huszonöt „unokánk” is van.

Jelenleg tizenöt dolgozó és három nővér gondoskodik a ránk bízott gyerekekről – mutatta be a katolikus egyház és a Szervita nővérek által fenntartott intézményt annak vezetője, Hegedűsné Jurácsik Anita.

A gyerekek helyben, illetve Mezőkövesden, a Szent István Katolikus Általános Iskolába járnak, a nagyobbak egri, mezőkövesdi, miskolci középiskolában tanulnak. Az utógondozottak szakmát tanulnak, vagy éppen egyetemen folytatják tanulmányaikat.

– Megvan a lehetősége annak, hogy az itt nevelkedő gyerekek végül visszakerüljenek családjukba, de erre még nem volt példa. A szülők néha meglátogatják gyerekeiket, s haza is mennek a fiatalok, de sokszor csalódniuk kell, hiszen otthon nem a vágyott rend fogadja őket – mondta Jurácsik Anita.

A mezőkeresztesi gyermekotthont egyelőre nem érinti az új irányelv, miszerint a gyerekeknek nevelőszülőkhöz kell kerülnie, továbbra is érkeznek hozzájuk gyerekek, akár nevelőszülőktől is.

Az otthon létrehozását a Szervita rend magyarországi elöljárója, Edita Moraga Gatica, azaz Edit nővér kezdeményezte, aki egyébként chilei állampolgár.

Sok segítséget kapnak

Az intézmény, bár egyházi fenntartású, sok segítséget kap a helyi önkormányzattól, valamint magánszemélyektől is. Van, aki ismeretlenül adományoz nekik. Az intézményvezető elmesélte, tavaly a Balatonnál táboroztak, ahol közösen ebédeltek egy étteremben. Amikor fizetni szerettek volna, kiderült, hogy egy ismeretlen, nagylelkű férfi már rendezte a számlájukat.

– ÉM-TB –
hirdetés


hirdet�s