Jubilál az ásványfesztivál

Ásványkiállítás
Ásványkiállítás
Jubileumi, huszonötödik ásványbörzét tartottak szombat a Miskolci Egyetemen. A különleges ásványok iránt óriási volt az érdeklődés, gyakran mozdulni is alig lehetett az asztalok között.  

Az idén jubilál a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál, hiszen ez a huszonötödik alkalom, hogy a különleges kőzetek kedvelőit a Miskolci Egyetemre invitálták. Az elmúlt két és fél évtizedben ez az esemény vált Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljává, nem véletlen, hogy 2005-ben a szervezők megkapták Miskolc Város Nívódíját.
Bulgária bemutatkozik.
A fesztivál idei központi kiállításával Bulgária ásványaiból nyújtott bemutatót. A tárlatra a szófiai Föld és Ember Múzeumból hozták az anyagot a bolgár szakemberek. A bolgár bemutató mellett számtalan hazai és külföldi kiállító, ásványgyűjtő mutatta be legújabb szerzeményeit közel 300 asztalon. A különleges ásványok iránt óriási volt az érdeklődés, gyakran mozdulni is alig lehetett az asztalok között.

Az ásványbörzéhez kapcsolódó rendezvényt tartott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is, amely most rendezte meg a Mindennapjaink energiája elnevezésű országos középiskolai vetélkedő döntőjét. A fesztivál vasárnap is folytatódik, sőt délelőtt 10 és délután 3 óra között ingyenes ásvány- és drágakő meghatározást kérhetnek az érdeklődők dr. Gatter István drágakőszakértő geológustól.

HSz