Jubilál a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az operaházak Marlon Brandója, az ütõhangszeresek Beethovenje, jazz-barokk hegedûest, vagyis világsztárok, mûfajok találkozása, színházi õsbemutatók, és évfordulós zeneszerzõk mûvei – a többi között ez szerepel az idén 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjában. A jubileumi év díszvendége Dánia, kiemelt eseménysorozata pedig a 200 éve született Erkel Ferenc életmûvének bemutatása. A társadalmi felelõsségvállalás jegyében idén – Roma vagyok – magyar vagyok címmel cigány származású mûvészek mutatkoznak be a fesztivál ideje alatt. A március 19-és április 5- e között zajló összmûvészeti seregszemle programjairól Zimányi Zsófia fesztiváligazgató tájékoztatta a Független Hírügynökséget.

Ebben az évben 102 eseményre várják a közönséget március 19-és április 5-e között a fõváros több tucatnyi helyszínén – összegezte Zimányi Zsófia. A fesztiváligazgató elmondta: a tavalyi 250 program között szerepelt a BTF kísérõrendezvénye is, a fiataloknak bemutatkozási lehetõséget kínáló Frindge Fesztivál is, amelyet idén Pécsett tartanak meg.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is tematikus blokkokra épül a fesztivál. Zimányi Zsófia szerint az idei rendezvénysorozat egyik legfontosabb pillére a 200 éve született Erkel Ferenc életmûvének minél teljesebb bemutatása. Az ismert mûvek mellett, mint a Hunyadi László és a Bánk bán, a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és a Brankovics György címû operákat is meghallgathatja a közönség. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: Erkel Ferenc nem csak azért érdekes, mert õ az egyik legjelentõsebb zeneszerzõnk, hanem a mai értelemben õt tekinthetjük az elsõ hazai zenei menedzsernek.

A fesztivál díszvendége ebben az évben Dánia. A nyitóelõadáson a világhírû Dán Királyi Balett lép fel a Magyar Állami Operaház színpadán. A több mint két hét során mások mellett, bemutatkozik a magyar közönségnek az Ars Nova Copenhagen énekegyüttes, a Dán Nemzeti Kamarazenekar, valamint a Power Games – Hatalmi Játszmák címû kiállítás keretében a kortárs dán képzõmûvészek alkotásait is megismerhetik az érdeklõdõk.

Az idei fesztiválra olyan világsztárok érkeznek, mint Jurij Basmet brácsamûvész, a régizene specialista angol szoprán Emma Kirkby, vagy az Il Giardino Armonico olasz zenekar. Nem áprilisi tréfa, hogy az operavilág Marlon Brandójának tekintett Erwin Schrott romantikus áriaestet ad Budapesten. A napjaink egyik legtehetségesebb énekeseként számon tartott uruguayi születésû basszbariton április 1-jén lép fel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A rendezvény visszatérõ elõadója Nigel Kennedy ezúttal zenés idõutazásra invitálja a hallgatóságot. A hegedûvirtuóz március 26-diki koncertjén a jazz világából jut majd el Bach életmûvéig.

Zimányi Zsófia felhívta a figyelmet Evelyn Glennie ütõhangszeres mûvészre, akit a fesztivál egyik legizgalmasabb vendégének tekintenek. Az évente több mint 100 koncerten fellépõ mûvésznõ súlyos halláskárosodásban szenved, éppen ezért játszik az esetek döntõ többségében mezítláb, hogy a talpával érezze az ütéseket, tette hozzá a fesztiváligazgató. A hazai közönség március 27-én hallgathatja meg a jelentõs komponistaként is jegyzett Evelyn Glennie játékát.

Összesen hét produkció szerepel a tavaly indult Nemzetközi Színházi Fesztivál repertoárján. A Nemzeti Színházzal közösen megrendezett programban szerepel dán, német, horvát és magyar elõadás is. A hamburgi Thalia Theater The truth about THE KENNEDYS címû darabja – egyfajta kortárs királydrámaként – korabeli dokumentumok alapján eleveníti meg a Kennedy család 160 éves történetének legjelentõsebb epizódjait. A színházi esemény magyar bemutatója Gothár Péter Lear-rendezése lesz, Varró Dániel új fordításában.

A társadalmi felelõsségvállalás kapcsán Zimányi Zsófia elmondta: ebben az évben a fesztivál ideje alatt roma származású alkotókat mutatnak be. A zenei, képzõmûvészeti programok mellett, a közönség láthat egy õsbemutatót is, Balogh Rodrigó színész-rendezõ Tollfosztás címmel az elmúlt idõszak roma gyilkosságait dolgozza fel darabjában.

A szervezõk megemlékeznek a jubileumi évrõl is. Fellép a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a szintén 30 éves Gyõri Balett társulata, valamint a BTF állandó szereplõi, így a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is. A Fesztiválzenekar Beethoven-esttel, a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-koncerttel szerepelnek a mûsorban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt már a kezdeteknél, idén ez az együttes adja a fesztivál zárókoncertjét.

Bár a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál egy nappal hosszabb, mint a tavalyi, a rendezvénysorozat összköltségvetése kevesebb, mint 2009-ben.. Zimányi Zsófia az FH-nak elmondta: míg tavaly 1 milliárd 451 millióból gazdálkodott a fesztivál, ebben az évben 1 milliárd 300 millió forint a BTF költségvetése.

Bõvebb információ a: www.btf.hu oldalon olvasható.