Éjszakai kijárási tilalom az új-zélandi földrengés után

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az új-zélandi Christchurchben, ahol a becslések szerint két milliárd dolláros kárt okozott a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés szombat hajnalban. A nagyvárosban már korábban szükségállapotot kellett kihirdetni.

A hatóságok szerint a megrongálódott épületekről bármikor romok zuhanhatnak le, amelyek sérüléseket okozhatnak, ezért éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A veszélyt növelik az utórengések, ráadásul a térséget rövidesen komoly széllel járó vihar is eléri. A városközpontban feltehetően gázszivárgás miatt órákkal a földrengés után tűz ütött ki egy lakóházban, de a lángokat sikerült eloltani. Az állami földtani kutatóintézet szerint a földrengés utáni bő fél nap alatt 29 utórengést regisztráltak, a legerősebb közülük elérte az 5,4-es erősséget.

A 400 ezres városban javában tart a romok átkutatása, és a károk felmérése. Az áramszolgáltatást nagyrészt már sikerült helyreállítani, de a vizet egyelőre csak tartálykocsival lehet szállítani Christchurchben. A becslések szerint a kár meghaladja a 2 milliárd új-zélandi dollárt (kb. 330 milliárd forint).

Az eddigi hírek szerint az erős földrengésnek nincs halálos áldozata, amit John Key kormányfő “valóságos csodának” nevezett. A hatóságok egyelőre két sérültről tudnak, noha a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés álmukban érte az embereket. A mozgás epicentruma a várostól 44 kilométerre, hipocentruma pedig 5 kilométeres mélységben volt. Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, de ílyen nagy pusztításra már évtizedek óta nem volt példa – 1968-ban egy 7,1-es erősségű földrengés három ember halálát okozta a Déli-sziget nyugati partvidékén.