Újságírók tartóztatták fel a Budapest-Moszkva expresszvonatot Ukrajnában

Több újságíró is a Budapest-Moszkva nemzetközi gyors utolsó kocsijához láncolta magát hétfõ reggel a lvivi (lembergi) vasúti pályaudvaron egy tiltakozó akció keretében. Az Ekszpresz címû nyugat-ukrajnai regionális hetilap szerkesztõségének mintegy félszáz munkatársa ily módon emelte fel a hangját a lap ellehetetlenítését szolgáló indokolatlan hatósági eljárásokkal szemben.

A lembergi székhelyû kiadvány újságíróinak egy része láncokkal kötötte magát a szerelvény utolsó kocsijához, míg kollégáik a testükkel védték õket a beavatkozni akaró rendõrökkel szemben. A “Merre tartunk?” címmel tartott akció keretében a sajtó munkatársai az újságírókkal, a szerkesztõséggel és a lap kiadójával szemben egyre inkább elszaporodó rendõri, illetve ügyészségi túlkapásokkal szemben fejezték ki tiltakozásukat.

Az Ekszpresz címû lap internetes portálján (http://expres.ua) elhelyezett közlemény szerint a szerkesztõség székházára az utóbbi idõben három ízben lõttek rá ismeretlen elkövetõk, sõt több ízben érte közvetlen fizikai támadás a fõszerkesztõt is.. Azonkívül a rendõrség és az ügyészség folyamatosan zaklatja mondvacsinált gyanúsításokkal, vádakkal a lapot, illetve annak kiadóját, így próbálva ellehetetleníteni a számos nagy visszhangot keltett ügy leleplezésében is szerepet vállaló újságírói gárdát.

Április elsõ felében a szerkesztõség munkatársai egy ízben már a Budapest-Csap-Kijev országút ideiglenes lezárásával tiltakoztak az ellen, hogy rendõrök indokolatlanul elõállították és bántalmazták több kollégájukat, és az ezzel kapcsolatosan tett feljelentésnek semmilyen foganatja nem lett.

A lembergi pályaudvaron lezajlott hétfõ reggeli tiltakozó akció végül békésen ért véget, és a Budapest-Moszkva expressz néhány perces késéssel folytathatta útját.