Újratemetés Kemecsén

Kemecse – A kegyeleti parkban felavatják a forradadalom és szabadságharc emlékművét.

Emlékezetes marad az idei márciusi megemlékezés Kemecse város lakói számára. Emlékezetes, mert nemcsak egyszerűen felidézik a múlt emlékeit, hanem végső nyughelyére helyezik katonai tiszteletadás mellett Répásy Mihály honvédtábornok hamvait, aki 1800-ban született Kemecsén, s kolerában halt meg Szegeden 1849 júliusában. Ha a pusztító betegségnek nem lett volna áldozata Répásy Mihály, akkor napjainkban minden bizonnyal az Aradon kivégzett táboronokok között tartanánk számon.

Március 14-én az újratemetési szertartás a város és a megyei önkormányzat, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében 13 órakor kezdődik Kemecsén a református templomban. A felravatalozott koporsónál gyászistentiszteletet tart Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Ezt követően a hamvakat ágyútalpra helyezik, s a menet katonai tiszteletadás mellett kivonul a temetőben kialakított kegyeleti parkba.

Köszöntőt mond Lipők Sándorpolgármester, az újratemetési ünnepség főszervezője. Az emlékbeszédek és az egyházi áldások után Fülöp István megyei közgyűlési elnök felavatja a forradalom és szabadság emlékére létrehozott emlékművet.

– M. Magyar László –