Újranyitották a tavasszal megrongált koszovói ENSZ-bíróságot

Az ENSZ pénteken újranyitotta bíróságát a koszovói Koszovszka Mitrovica szerbek lakta északi részén – közölték ENSZ-tisztségviselők. A bíróságot a tavaszi zavargások után zárták be a Koszovó északi részén található megosztott, szerb és albán többségű részekből álló városban.

A bíróság újranyitása az első lépés a törvényesség biztosításához, minden koszovóinak – közölte Lamberto Zannier, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) vezetője. A Koszovszka Mitrovica-i bírósági épületben két ENSZ-bíróság működik majd két nemzetközi bíróval, és két ügyésszel, kizárólag sürgős büntetőjogi ügyeket tárgyalva. A bíróság csak hétfőtől kezd el tárgyalni, pénteken még csak a személyzet kezdte meg a munkát az irodák előkészítésével.

A következő lépésben helyi igazságügyi és bírósági dolgozókkal kezdik el feltölteni a bíróságot, növelve azzal a bíróság kapacitását.

Az Ibar folyó által kettéosztott város északi, szerb többségű részén található bíróságot március 17-én rohamozták meg a nemzetközi erők, három nappal azután, hogy szerbek elfoglalták az épületet. Az összecsapásban egy ukrán rendőrtiszt meghalt, és nagyjából 150-en sebesültek meg, köztük a nemzetközi biztonsági erők 64 tagja.