Újranyitják a hasznosi repteret

Légibemutatóval és repülősnappal újranyitják a hasznosi repteret. A vasárnapi megnyitó délben az ejtőernyős válogatott bemutató ugrásaival kezdődik, ezt követően Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok, és Veres Zoltán motoros műrepülő Európa-bajnok tart légiparádét.

A reptérnyitásra érkezőket makett-kiállítással, modelltalálkozóval várják, a programra sétareptetést, helikopterek, motoros és vitorlázó repülőgépek, sárkányrepülők, valamint hőlégballonosok bemutatóját szervezett a repteret üzemeltető Ózon Sportrepülő Egyesület.

Az egyesület elnöke, Édes Imre, a Független Hírügynökségnek elmondta: a ma már Pásztóhoz tartozó Hasznos határában lévő Gombás-tetői fennsík különösen kedvező adottságokat nyújt a sportrepülőknek, a lejtő- és hullámrepülési adottságai ugyanis olyanok, hogy az szinte valamennyi szélirányból jól repülhető. Ezt az adottságot még 1949-ben fedezték fel vitorlázórepülők, a reptér a ’60-as évek közepéig működött, most az Ózon Sportrepülő Egyesület révén nyitják meg újra, a rendbetételére eddig több mint tízmillió forintot költöttek.

Édes Imre kifejtette: a vitorlázó repülőgéppel kétféleképpen tudják elérni, hogy minél tovább a levegőben maradjanak: a termikrepülés és a lejtőrepülés technikájával. A termikrepülés a felszálló meleg áramlatok kihasználásával valósítható meg, azonban ez csak nappal, jellemzően nyáron, de még nyáron is csak bizonyos légállapotok kialakulása esetén lehetséges.

A lejtőrepülés lényege, hogy a szél elé kerülő akadályt a szél nem oldalról, hanem felülről kerüli meg. Ezáltal közvetlenül az akadály előtt feláramlik a levegő, a benne lévő vitorlázó repülőgépeknek így biztosítva akár már 15-20 kilométer / órás szélsebességnél is az emelkedést.

A hasznosi reptér megnyitására negyven veteránpilóta is bejentkezett a szervezőknél. Ők olyan vitorlázórepülők, akik 40-50 évvel ezelőtt innen, a Mátra nyugati lábától emelkedtek föl a gépeikkel.