Újraindult az Egészségvonat

Idei első állomására, a miskolci pályaudvarra érkezett pénteken az Egészségvonat. A tavaly szeptemberben indult és június végéig tartó kampánnyal az elhízásra akarják felhívni a figyelmet, amely a szív-és érrendszeri megbetegedések legfőbb oka.

Az Egészségvonat idén először futott ki, péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket a miskolci pályaudvaron. A speciálisan kialakított vagonokban orvosok és szakápolók végeznek ingyenes haskörfogat-, vércukor-, koleszterinszint-, és vérnyomásméréseket. A program szombaton délután közös sétával folytatódik a Szinva-patak mentén, ahol helyi sportolók arra hívják fel a figyelmet: napi 5 kilométeres sétával meg lehet szabadulni az érrendszeri megbetegedések legnagyobb kockázatát rejtő hasi zsírpárnácskáktól. Emellett a látogatók az úgynevezett konferenciavagonban interaktív utazó kiállításon ismerkedhetnek meg az emberi szervezet működésével és a rizikófaktorokkal.

A tudományos kutatások szerint a szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, és ezek legfőbb kockázati tényezője az elhízás, amely az idő előtti elhalálozások 55 százalékáért felelős. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a férfiak 51, míg a nők 56 százalékát, vagyis összesen több mint négymillió embert potenciálisan veszélyeztetnek a hasi elhízás miatt kialakuló betegségek.

Az Egészségvonat-kampány tavaly szeptemberben, a Szívünk napján indult országjáró körútra, és idén június végéig, hétvégenként összesen 22 település pályaudvarára fut be. Az idei első állomás, Miskolc után jövő hétvégén Debrecen, majd Zalaegerszeg, Győr, Sopron, Gyula, Szolnok, Szombathely, Balatonfüred, Kecskemét, Eger, Kaposvár, Tatabánya és Szekszárd következik, végül június 22-én érkezik majd az utolsó állomására, Budapestre.Sporthírek