Újraindul a MICU rohamkocsi Budapesten

Újraindítja az Európa Mentőszolgálat a speciális mentőautót, az úgynevezett MICU rohamkocsit szerdától Budapesten. A rohamkocsi az Országos Mentőszolgálattal működik majd együtt és a Péterfy Sándor utcai Kórház Alsó erdősori intézménye lesz az állomása. A mentőautó a legmodernebb felszereléssel van ellátva, azon kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosok dolgozhatnak – olvasható az Európa Mentőszolgálat közleményében.

A rohamkocsi az OMSZ irányításával munkanapokon, napi 12 órás szolgálatban dolgozik. A MICU-val szállítják a fővárosi kórházak súlyos betegeit, de besegít a mentési feladatokban is. A kocsi működtetéséhez az Európa Mentőszolgálat – melynek Zacher Gábor főorvos, az ismert addiktológus a szakmai irányítója – nem kap állami támogatást, a mentőszolgálat a saját költségén, illetve külső támogatók adományaiból tartja fenn a járművet. Ha a mentőszolgálat több pénzhez jut, más fővárosi kórházakban is elhelyezhet MICU-t, addig egyelőre csak a Péterfy Sándor utcai Kórház Alsó erdősori intézményében állomásozik majd ilyen kocsi.

A mobil intenzív osztály (MICU) névre hallgató speciális mentőautót 2003-ban indították el kísérleti jelleggel. Először egy alternatív mentőszolgálaton keresztül működött a kocsi, majd 2005-ben az Országos Mentőszolgálat vette át az üzemeltetését. A kocsi rendkívül jó eredményeket produkált egészen idén januárig, azóta viszont nem, vagy rendkívül ritkán álltak szolgálatba a kocsik. A Semmelweis Egyetem június végén kiadott egy összesítést, amely szerint kilenc embert lehetett volna megmenteni, ha a MICU rohamkocsi szolgálatban lett volna.