Újragondolják a közveszélyes védőfelszerelések listáját

A kormány visszavonta azt a rendelet-módosítást, amely a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta volna egyebek mellett a golyóálló mellényt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke örömmel vette a változtatást.

A kormány visszavonta február 21-én hozott rendeletét, amely március 30-ától a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzé minősítette volna a golyóálló mellény és a védősisak mellett a mellvérteket is.
A módosításkor nem volt világos, mi indokolja szabálysértéssé nyilvánítani, ha valaki ilyen védőfelszerelést visel az utcán, hiszen egy gázspray vagy egy ólmosbot valóban lehet veszélyes a közbiztonságra, de ezek a kimondottan védelemre kifejlesztett eszközök nem azok. Remélhetőleg a kormány belátta a februári rendeletmódosítás megalapozatlanságát és a módosítás visszavonása nem pusztán egy jogtechnikai lépés lesz – nyilatkozta Dénes Balázs a TASZ elnöke a Független Hírügynökségnek.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök sorába múlt héten került volna az ütés- és golyóálló mellény, a hasonló tulajdonságokkal bíró védősisak, valamint a speciális zárnyitó szerkezetek és a mellvértek is, így ezeket nem lehetett volna az utcára vinni vagy ott használni. A rendelet 50 ezer forint bírsággal sújtotta volna azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

A szakminisztérium illetékeseit egyelőre nem sikerült elérni.