Újraéled a megégett Hortobágy

Hortobágy – A száraz növényzet könnyen gyulladt, a tűz gyorsan terjedt. A Nemzeti Parkot nem érte jelentős anyagi kár. Tapasztalatból tudják, hogy a puszta regenerálódni fog.

Nyolcszáz hektáron égett a Hortobágy szerdán. A lángok délután csaptak fel, a mentésben a megye összes tűzoltó-parancsnoksága, illetve a szeghalmi őrs vett részt. 15 szerkocsival mintegy 70 fő küzdött a tűzzel, kora estére sikerült azt eloltani – tudtuk meg Pintér Tamástűzoltó főhadnagytól. – 10-15 tanyát, létesítményt közvetve veszélyeztetett a tűz, ez ellen azonban jól körülhatárolták a lángokat.

A keletkezés okát még vizsgálják, nem zárják ki hogy egy bálázógép okozta a bajt. A kár felmérése is folyik, de ahhoz képest, hogy milyen nagy területen pusztítottak a lángok, mondhatni, kicsi az anyagi veszteség – tette hozzá a főhadnagy.
Csütörtökön dél tájban újra kigyulladt egy 50 hektárnyi terület, amit a tűzoltók 4 óra alatt eloltottak.

Újraéled

– A leégett hatalmas terület mind a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik – mondta el érdeklődésünkre Sándor István, a park igazgatója. – Úgy tudom, egy bálázógép okozta a tüzet. Ebben a szárazságban elég egy szikra, például egy felpattanó, fémhez ütődő kődarab, és kigyullad a fű, a tarló. Két használaton kívüli juhhodályunk égett le, ez nem igazán jelent veszteséget, inkább az elpusztult növényzet és állatok (bogarak, békák, kisemlősök).

Azonban a 2002-es tűz sokkal nagyobb volt, és annak tapasztalatai alapján tudjuk, hogy visszafordíthatatlan károsodás nem keletkezett, a természet megújítja önmagát. Ilyen típusú káresetekre nincs biztosításunk, mert olyan nagy a terület, hogy nem érné meg fizetni utána a díjat, különösen így, hogy tényleges, komoly anyagi veszteség nem keletkezik.