Újra terítéken az Irakban állomásozó román katonák hazahívása

“Kezdjék meg az Irakban állomásozó román csapatok hazahívásához szükséges egyeztetéseket a szövetségesekkel” – szó szerint erre kérte fel Sorin Frunzaverde védelmi minisztert hétfőn a román miniszterelnök. Calin Popescu Tariceanu ((kölin popeszku töricsanu)) azután fordult a kéréssel a védelmi tárca vezetőjéhez, hogy hétfő délelőtt bejelentette: a román katonákat karácsonyig haza kell hívni az iraki hadszíntérről.

A liberális kormányfő egyebek mellett azzal érvelt, hogy szerinte minden – Irakban csapatokat állomásoztató – ország kidolgozta és bejelentette már katonái hazaszállításának ütemtervét.

A román katonák hazahívásáról a Legfelsőbb Védelmi Tanács dönthet, melyet az államelnök vezet. Traian Basescu ((böszeszku)) azonban többször is hangoztatta: a román katonák addig maradnak a hadszíntéren, “amíg Románia eleget tesz minden kötelezettségének”. A katonák hazahívásának ötletébe bukott bele néhány hónapja a szintén liberális Teodor Athanasiu ((atanaszju)) védelmi miniszter, aki pártja felkérésének eleget téve harangozta be a román kontingens hazahívását. Ezt azonban a Legfelsőbb Védelmi Tanács elvetette, a tárcavezetőt pedig távozásra szólították fel.

A csapatvisszahívás kormányfő általi felvetése most is mindössze politikai nyilatkozat szintjén merült fel, konkrét elképzelés most sincs kidolgozva, az államfő egykori szervezete, a Demokrata Párt egyelőre ellenzi az elképzelést.

A liberális párt alelnöke, Crin Antonescu ((krin antoneszku)) úgy vélekedett az Irakban állomásozó román katonákról: “Kiröhögnek minket, ha még az amerikaiak elvonulása után is ott maradunk”.