Újra támad a belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Egyre nõ a belvízzel elöntött területek nagysága Csongrád megyében is. Az Alsó-Tisza vidékén 20 szivattyútelep próbálja elvezetni a felgyülemlett vizet a földekrõl. Három területen I. és három területen II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az önkormányzatok közül szintén három rendelt el – Derekegyházán és Hódmezõvásárhelyen I. fokú, Óföldeákon pedig II. fokú – készültséget.

Az év elején a sok éves átlag fölötti mennyiségû csapadék hullott. Az Alsó-Tisza vidékén 24 ezer hektár az elöntött terület nagysága. Az elmúlt napok hóolvadása miatt újra belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. 20 szivattyútelep üzemel a városon kívüli területeken és több helyen kellett belvízvédelmi készültséget elrendelni.

Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy bár az elmúlt napon 20 milliméter, vagyis átlagos mennyiségû csapadék hullott Szeged környékén, az elõrejelzés alapján újabb esõzés várható, így a belvízzel elöntött területek nagysága valószínûleg növekedni fog. Amennyiben így lesz, a szivattyútelepeknek II. fokú készültségben, vagyis napi több mint 12 órás menetrendben kell majd dolgoznia.

Az igazgató azt mondta, árvíz ügyben nagyon nehéz elõre látni.. A Tisza vízgyûjtõ területein a sok éves átlag alatt van a hóban tárolt víz készlet. Ugyanez a Maros vonatkozásában a sok éves átlag fölött. Ahogy az igazgató elmondta, ennél kisebb hó mennyiség is okozott már komoly gondokat az Alsó-Tiszán, de volt arra is precedens, hogy ettõl jóval csekélyebb hó mennyiség jóformán probléma mentese, a készültségi szint alatt vonult le. Minden attól függ, hogy ez a most felhalmozódott hó mennyiség milyen gyorsan és mennyi esõvel fog elolvadni.Sporthírek