Újra sikertelen a török elnökválasztás

Az elnökválasztás második fordulójában sem választották meg török elnöknek Abdullah Gült. Az iszlámistának tartott külügyminiszter az ankarai parlamentben pénteken megtartott második fordulóban a hétfői, első körhöz hasonlóan most sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást, így a jövő kedden egy harmadik szavazást kell majd tartani.

Gül 337 szavazatot kapott, a kétharmados többséghez 30 voks hiányzott. A másik két jelölt közül Sabahattin Cakmakoglu, volt védelmi és belügyminiszter, a jobboldali Nacionalista Cselekvés Pártból (MHP) 71, Tayfun Icli a balközép irányultságú Demokratikus Baloldal Pártból (DSP) 14 szavazatot kapott.

A török parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) , tiltakozva Gül iszlámista beállítottsága ellen és féltve a világi Törökország fennmaradását, bojkottálta a pénteki második fordulót. Ez azonban aligha zavarja Gült, hiszen kedden, a harmadik fordulóban már egyszerű többség is elegendő a győzelemhez – pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) pedig 340 helyet foglal el az 550 fős törvényhozásban.

Gült áprilisban azért nem választották elnökké, mert az ellenzék bojkottálta a voksolást és a hadsereg is beavatkozással fenyegetőzött, amikor a politikai viták elfajultak. Az ellenzék és a tábornokok is attól tartottak, hogy az iszlám fundamentalistának minősített Gül megválasztása után felrúgja a modern Törökország világi jellegét rögzítő törvényeket és “iszlamizálja” az országot. Végül előrehozott választásokban egyeztek meg, amit pedig júliusban ismét a külügyminiszter pártja, az iszlámista Igazság és Fejlődés (AKP) nyert meg, méghozzá nagy fölénnyel.