Újra meghirdették a horvát állami hajógyárakat

Horvátország privatizációs hivatala szombaton ismét eladásra kínált fel hat pénzszûkébe került hajógyárat. Négyet közülük jelképes összegért, mindössze egy kunáért, azaz 37 forintért kínáltak a nemzetközi tenderen. Az állami hajógyárakat elõször tavaly, 2009 augusztusában próbálták meg eladni, de sikertelenül. Az újabb pályázat határideje április 19. A horvát hajógyárak átszervezése a szomszédos ország európai uniós csatlakozásának feltétele. Szakértõk szerint a horvát hajógyárak átszervezése rendkívüli összegeket emésztene fel.

A tavaly meghirdetett nemzetközi pályázaton csupán két érdeklõdõ jelentkezett a hajógyárakra, de a horvát kormány mindkettõt elutasította. A horvát privatizációs alap kiírása szerint a vevõnek tervvel kell rendelkeznie arra nézve, hogy miként szervezi át az üzemeket 5 éven belül.

A hat állami hajógyárban összesen több mint 11 ezer embert foglalkoztatnak. Elemzõk szerint az üzemek technikai eszközei elavultak, termelékenységük rendkívül alacsony, és túl sok dolgozót foglalkoztatnak – ezért rendkívül drága lenne az átszervezésük.

A hat gyárból négyet 1 kunáért, vagyis 37 forintért kínálnak megvételre. Az ötödik Pulában mûködõ /Uljanik/ üzem többségi tulajdonáért, a részvények 59 százalékáért csaknem 400 millió kunát (csaknem 15 milliárd forintot) várnak a vevõtõl. A hatodik hajógyárat, a Brodosplit-Brodogradiliste nevû üzemet pedig több mint 18 millió kunás (671 millió forintos) nyitóáron hirdették meg.

A pályázatok benyújtásának határideje 2010. április 19. A hajógyárak átszervezése Horvátország uniós csatlakozásának feltétele. A volt jugoszláv tagállam reményei szerint 2012 januárjában válhat az Európai Unió tagállamává.