Újra leállították a Paksi Atomerőmű kettes blokkját – a hibát már kijavították

Leállították a paksi atomerőmű kettes blokkját március 27-én, mert a reaktortartály fedelén az egyik tömítés meghibásodott és szivárogni kezdett a bórsav. Az erőműben több ezer berendezés és több tízezer tömítés van. Ezek egy részét naponta, másik részét időszakosan ellenőrzik a szakemberek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Mittler István a Paksi Atomerőmű sajtószóvivője.

Egy vizsgálat során vették észre, hogy az egyik kisebb úgynevezett mérés kivezetésben hiba történt. Ekkor az atomerőmű vezetése úgy döntött, leállítja a 2-es blokkot amíg a hibát ki nem javítják. Értesítették a nukleáris hatóságot és tájékoztatták a MAVIR rendszerirányítót. Március 27-én este 10 órakor állították le a blokkot. A hibát kijavították, a blokkot visszaterhelték. A kettes blokk azóta már újra százszázalékosan működik.

Mittler István hozzétette: az ilyen hibákra az erőmű fel van készülve, az üzleti tervükben is szerepel 10 nap az ilyen javításokra. A leállás miatt az erőmű bevétele nem csökkent. Ilyen esteben egyébként nem köteles kiadni az atomerőmű közleményt – tette hozzá a szóvivő.