Újra keresik a lent rekedt hat bányászt Utah államban

A mentőalakulatok hétfőn egy robotkamerát küldenek le abba az amerikai bányába, ahol majdnem három hete rekedt lent hat vájár egy bányaomlás után. A bánya tulajdonosa szerint nem valószínű, hogy életben maradtak az augusztus hatodika óta a föld alatt lévő emberek.

A mentőalakulatok egy hetedik lyukat is elkezdenek fúrni a Salt Lake City-től kétszáz kilométerre található bánya járataiba, és egy még korábban fúrt lyukon keresztül egy speciális robotkamerát küldenek le. A külön erre a feladatra épített szerkezet háromszáz métert tud megtenni a bánya járataiban, miközben élő képeket közvetít a felszínre.

Az eddigi kísérletek a bányászok megtalálására sikertelenül végződtek: az lyukakba eddig leeresztett kamerákkal és mikrofonokkal nem bukkantak nyomukra. A szerkezetet kifejlesztő, a Dél-Floridai Egyetemen műkődő szervezet munkatársa elmondta, hogy a gép hasonló ahhoz a robotkamerához, amellyel a World Trade Center romjai között kutattak túlélők után.

A három mexikói és három amerikai bányász augusztus hatodikán rekedt a mélyben. A kimentésükre indított akciót tíz nappal később felfüggesztették, amikor három mentő meghalt egy újabb omlásban. Eddig hiába próbálták megállapítani, hogy hol lehetnek a bányászok, akik az alacsony oxigénszint miatt valószínűleg nem maradtak életben.

A bánya tulajdonosa szerdán közölte, hogy a bányát bezárják.