Józsefváros: Megérte a parkolás átvétele

Megérte a Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy saját kezébe vette a parkolás üzemeltetését – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Kocsi Máté polgármester. Csak az elmúlt másfél hónapban annyi bevételük lett ebbõl, mint korábban három, de néha csak hat hónap alatt.

A polgármester emlékeztetett, hogy a kerületnek a Centrum Parkolási Kft-vel tavaly járt le a szerzõdése és az önkormányzat úgy döntött, hogy januártól saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését és a kerékbilincselést. Ez valamivel több mint 2100 parkolóhelyet jelent, viszont további csaknem 600 parkoló továbbra is a Centrum kezelésében van, mert arra csak késõbb jár le a szerzõdés. A parkolás ellenõrzésére a kerület létrehozta a Józsefvárosi Közterületi- és Parkolási Rendészetet, ennek új irodát is kialakítottak, illetve több mint 30 új munkatársat is felvettek.
Ezek az úgynevezett egyszeri költségek elérték a 87 millió forintot, ebben benne van az új iroda, a 78 parkolóóra mûködtetése vagy épp a dolgozóknak a szükséges beszerzések.

A parkolás ellenõrzését az önkormányzat munkatársai január elsejével vették át, az elsõ két hétben azonban nem büntettek, csak figyelmeztettek. Azóta viszont a parkoló-automatákból 23 millió, a mobilparkolásból 11,5 millió, a pótdíjakból pedig 2,5 millió forint folyt be. Így tehát az elmúlt másfél hónapban körülbelül 37 millió forintos bevétele lett az önkormányzatnak a parkolásból – mondta Kocsis Máté. Hangsúlyozta, hogy korábban ennyi pénzt a parkoló társaságtól három vagy akár hat hónapra kaptak. A kerületnek tehát még az egyszeri költségekkel együtt is megérte átvenni a parkolás üzemeltetését – jelentette ki.