Jövőre sem csökken a kistérségek állami támogatása

Az önkormányzati tárca – az ideihez hasonlóan – 2009-ben is 28 milliárd forint normatív támogatást adna a kistérségeknek – mondta a szakminiszter az Országos Kistérségi Konferencia keddi megnyitóján. Gyenesei István hozzátette: a kistérségek átvehetnének bizonyos állami hatásköröket, de a települések feladatainak egy részét is. A miniszter kötelezővé tenné a kistérségi társulások létrehozását, ám ehhez a parlament minősített többségének döntésére lenne szükség.

A települések képviselő-testületei mostanra felismerték a kistérségi összefogás szükségességét – mondta Gyenesei István. Jövőre várhatóan mind a 173 kistérség létrehozza a társulást, amelyből csaknem 100 már most is működik.

Az önkormányzati tárca elképzelései szerint a jelenlegi 100 ezerről 105 ezer forintra nőne a kistérségi társulások által működtetett iskolák tanulói után járó támogatás. A hozzájárulás a 9-13. évfolyamra járó diákok után 40 ezer forintról 100 ezerre emelkedne.

A polgármesterek jogállásának megerősítését és a jegyzői jogkörök pontosítását egyszerre kellene szabályozni – mondta Gyenesei István a konferencia szünetében. A tárcavezető hozzátette: azt is meg kell vizsgálni, hogy a kistérségek miként juthatnának önálló bevételekhez. Erről azonban a kistérségi társulások maguk dönthetnének. Ezután vehetnének át állami, regionális, illetve települési jogköröket és feladatokat. A miniszter szerint ez azért lenne fontos, mert a helyi ügyek nagy részét kistérségi szinten is lehetne látni.

A mostani átalakítás nem jelenti az önkormányzatok összevonását, ám a többcélú kistérségi társulások erősítése javítaná közszolgáltatásokat, és segítené a lakosság színvonalasabb ellátását. Gyenesei István szerint ugyanis a társulás nem cél, csupán eszköz.

Az önkormányzati tárca hagyományt kíván teremteni a mostani konferenciával. A tervek szerint ezután évről-évre más ágazat mutatná be a kistérségi együttműködés előnyeit és a már megvalósult, követendő példákat.